„Nu vreţi să fiţi de acord să începeţi de astăzi, de astăzi, nu de mâine, demersurile pentru manualele de anul viitor, cu legea manualului unic?”, l-a întrebat premierul Tudose pe Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, prezent la ședința de Guvern.
Secretarul de stat i-a răspuns că legea manualului se află în dezbatere publică, pe site-ul ministerului încă de ieri.
”Aşteptăm observaţii de la toţi cei interesaţi pe această lege, urmând ca, respectând procedurile privind transparenţa, în momentul în care vom definitiva această lege, să venim cu ea”, a spus Paraschiv.
„O să avem din nou trei manuale de sport, alternative? Da sau nu? Şi tot aşa cu editurile, zece ani în contestaţii, licitaţii sau vă gândiţi la o soluţie?”, i-a replicat premierul Tudose, secretarul de stat spunând că se caută „o soluţie şi în această direcţie”.
„Avem o ordonanţă de urgenţă la care trebuie să mai lucrăm un pic, ordonanţă de urgenţă prin care Editura Didactică şi Pedagogică să gestioneze această activitate de editare a manualelor iar imprimarea lor să se facă fie prin Imprimeria Naţională, sau prin intermediul Monitorului Oficial”, a mai explicat reprezentantul ministerului.
Elevii de clasa a V-a au început anul școlar 2017-2018 cu doar 4 manuale: Sport, Religie pentru cultul româno-catolic, Limbă și literatură Maternă Maghiară și Limbă și Literatură Română pentru școlile cu predare în limbă maghiară.
Premierul Mihai Tudose afirma, despre această situație, că manualele școlare ar putea fi declarate de importanță națională și tipărite la Monitorul Oficial.
Ulterior, Ministerul Educației a elaborat un proiect de lege prin care Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA va fi societate comercială pe acţiuni cu capital integral de stat şi „de interes naţional”, aflată în subordinea Ministerului Educaţiei.
Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA are ca obiect principal de activitate editarea de: manuale şcolare pentru învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, postliceal şi universitar, în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, de lucrări pentru învăţământul preşcolar; manuale pentru şcoli profesionale şi de maiştri; tratate, lucrări de metodică şi de pedagogie; lucrări în sprijinul învăţământului pentru perfecţionarea profesorilor şi pentru activităţi individuale ale elevilor şi studenţilor, originale şi traduceri din alte limbi; materiale grafice în domeniul mijloacelor de învăţământ, precum şi alte lucrări necesare învăţământului.
Citește și: EXCLUSIV. Ludovic Orban și-a pierdut portofelul cu toate actele; Motivul pentru care nu și-a reînnoit liderul PNL carnetul auto