„Am vorbit de globalizare, am vorbit de interconectare, nu mai există conflicte îndepărtate şi conflicte apropiate. Din acest punct de vedere, orice zonă care pune în pericol, orice conflict care pune în pericol stabilitatea, siguranţa cetăţenilor noştri reprezintă o preocupare. Ne manifestăm, ca şi Guvern al României, aceeaşi poziţie de a fi implicaţi, alături de partenerii din Uniunea Europeană, suntem solidari şi cu partenerii din NATO, pentru orice efort care duce la stabilitate şi securitate în zonă”, a precizat premierul român.

Premierul a mai arătat că integrarea Serbiei în Uniunea Europeană o fac România, Bulgaria şi Grecia prin infrastructură comună, dezvoltare economică şi schimburi culturale, aderarea efectivă rămânând doar o formalitate.

„O să punctez câteva lucruri. Vorbim despre integrarea Serbiei în UE? Aceasta o facem noi, graniţele Serbiei cu Uniunea Europeană sunt reprezentate de noi, de Grecia, de Bulgaria, de România. Integrarea Serbiei se face prin infrastructură comună, prin schimburile culturale, prin studenţii sârbi care învaţă la Timişoara, prin construcţia de drumuri, de autostrăzi, infrastructura energetică, infrastructură de IT. Apoi, aderarea efectivă rămâne doar o formalitate la care ne-am angajat toate cele trei ţări ale Uniunii Europene prezente aici să sprijinim cât putem Serbia. Şi nu neapărat sprijinit e cuvântul, ci de a-i uşura, de a-i facilita, atât pe Preşedinţia bulgară, cât şi a României în 2019, tot ceea ce înseamnă ajutor şi îndrumare pentru această oficializare a statutului Serbiei faţă de Uniunea Europeană”, a spus prim-ministrul român.

Premierul român a susținut o conferință de presă comună, împreună cu președintele Republicii Serbia, Aleksandar Vučić, prim-ministrului Bulgariei, Boyko Borisov, și prim-ministrului Greciei, Alexis Tsipras.

Premierul Mihai Tudose participă vineri şi sâmbătă la Belgrad la Reuniunea cvadrilaterală Serbia – Bulgaria – Grecia – România.

Citește și: VIDEO/Singura seară de iarnă de care oamenii străzii nu se tem: cina de Sfântul Nicolae. Se roagă și mănâncă

Urmărește-ne pe Google News