”Eu am înţeles că costurile sunt în jur de 50 de milioane de euro, ceea ce la nivel de ţară nu este o sumă care să creeze probleme…Nu e un capăt de ţară, dimpotrivă. Problema este că nu putem să cumpărăm peste noapte cu banii aceştia, că dacă ar fi un magazin de unde să cumpărăm mâine un institut, o fabrică de vaccinuri, am face-o. Trebuie să parcurgem nişte etape. Prima etapă, numirea unui nou manager, fiindcă înţeleg că echipa de acum este cumva autoarea, cu ghilimele sau fără, a situaţiei în care ne aflăm, sau co-autoare. Eu mă aşteptam ca, ştiu eu, chiar din prima zi să vină, să mă trezesc cu ei la guvern, spunând că nu au găsit înţelegere până acum şi uite ceea ce doresc ei să facă şi ceea ce au nevoie. Nu i-am găsit, ba dimpotrivă, ştiţi, nu prea am găsit pe nimeni ţipând pe această temă”, a comentat premierul Mihai Tudose situația de la Institutul Cantacuzino.
Citește și: Șoc într-un avion de pasageri! ”Căpitanul Mihai Mărgineanu vă urează un zbor plăcut!”
Tudose, despre birocrația din sănătate: O tracasare a bolnavilor, a oamenilor, a românilor, absolut inutilă
Premierul s-a referit și la măsurile cerute privind debirocratizarea din Sănătate. Întrebat dacă are instrumente să degripeze sistemul, în condițiile în care este un loc în care mulţi şi-au rupt dinţii, Mihai Tudose a răspuns: ”Asta e viaţa, mai încercăm o dată. Încerc şi eu. Am un stomatolog bun, îmi asum riscul”.
Potrivit prim-ministrului, se încearcă găsirea unor ieşiri din această paradigmă, pentru a face lucrurile mai simple, fiindcă au fost complicate în 27 de ani”.
Din păcate, unele măsuri care au fost implementate pentru a stopa anumite furturi din farmacii, anumite înţelegeri între medici şi farmacişti şi pacienţi, ştiţi foarte bine că s-a reliefat şi din cauza a doă-trei cazuri, a zece cazuri de echipe de astea, de furăcioşi de medicamente, suferă toată ţara. Sunt boli cronice unde bolnavul cronic – că de asta îi spune cronic, că nu mai trece, de diabet, de exemplu – în fiecare lună trebuie să se ducă, fiindcă trebuie să îi dea medicul specialist scrisoarea medicală cu care se duce la medicul de familie, care emite reţeta cu care după aia se duce la farmacie. O tracasare a bolnavilor, a oamenilor, a românilor, absolut inutilă. Între timp, mai producem şi 10 tone de hârtie, şi drumuri, şi birocraţie şi îl îmbolnăvim eventual şi de alte boli. Chiar nu se mai poate aşa ceva”, a spus premierul.
Citește și: După opt ani de război, frații Dolănescu au aflat sentința. Cum a fost împărțită averea lui Ion Dolănescu