Prim-ministrul spune că o persoană care a avut o creștere anuală a salariului mai mare de 4% față de creșterea salariului mediu va avea la pensie mai mulți bani decât o persoană care a optat și pentru Pilonul II.

”Randamentul mediu, din 2008 până în prezent, al fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de aproximativ 4%. În Pilonul I, punctul de pensie se calculează ca fiind raportul dintre salariul încasat și salariul mediu. Acest lucru înseamnă că o persoană care a avut o creștere anuală a salariului mai mare de 4% față de creșterea salariului mediu va avea la pensie mai mulți bani decât o persoană care a optat și pentru Pilonul II”, a scris prim-ministru.

Potrivit lui Tudose, un exempu concret îl reprezintă cei care în toată perioada 2008 – 2017 au avut salariul minim.

”Acesta a avut o creștere de aproximativ 180% în această perioadă în timp ce salariul mediu a crescut cu mai puțin de 100%. Rezultă că acesta a avut o creștere a punctului de pensie de peste 80%, comparativ cu 40% pentru cei ce au optat și pentru Pilonul II. Randamentul la care m-am referit, calculat în raport cu punctul de pensie, viza suma încasată de beneficiar la pensie în cele două ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II”, mai spune premierul.

PNL: Guvernul PSD-ALDE prin această decizie ia banii de pensie ai actualilor angajați, care contribuie lunar atât la Pilonul I, cât și la Pilonul II

PNL afirmă că declarațiile premierului Mihai Tudose, prin care anunță restrângerea cotei alocate Pilonului II de pensii, pot avea doar două explicații logice: fie premierul habar nu are cum funcționează actualul sistem de plată al pensiilor, fie încearcă o manipulare grosolană care să ascundă intențiile reale de a cheltui azi banii de pensie ai generației tinere.

”Românii trebuie să înțeleagă faptul că Pilonul I de pensii nu poate produce randament și nici nu a fost gândit pentru acest lucru. Tocmai din acest motiv a fost promovat Pilonul II de pensii, care funcționează pe principiul acumulării de sume spre a fi multiplicate de administratorii privați. Sumele aferente Pilonului II de pensii pot fi cheltuite numai ulterior pensionării beneficiarilor, iar statul nu poate interveni pe parcursul stagiului de cotizare. Pilonul I de pensii, despre care premierul Tudose susține că ar avea ”randament” mai mare, nu face altceva decât să redistribuie sume încasate de la actualii contribuabili pentru a plăti pensionarii de astăzi. Mai mult decât atât, Fondul actual de Pensii se află în deficit, statul fiind cel care acoperă acest deficit. Prin urmare, este total falsă argumentația prezentată de premierul Mihai Tudose potrivit căruia statul român ar fi un mai bun administrator al pensiilor în acest moment”, transmite deputatul PNL Mara Calista.

Potrivit liberalilor, în realitate, ceea ce face Guvernul PSD-ALDE prin această decizie este să ia banii de pensie ai actualilor angajați, care contribuie lunar atât la Pilonul I, cât și la Pilonul II, fără a oferi vreo garanție că la momentul pensionării acestora vor beneficia și ei de o pensie decentă.

”Comparația dintre mere și pere pe care premierul Tudose o face este doar o scuză de a suplini financiar un management prost, promisiuni de campanie populiste, precum și dovada clară că actuala guvernare nu are resurse financiare pentru a garanta plata pensiilor promise. În fapt, actuala guvernare optează pentru o strategie în doi pași de a desființa Pilonul II de pensii, respectiv de a-l lăsa fără finanțare, pentru ca mai târziu să dea vina pe administrarea privată pentru lipsă de randament și să justifice astfel lovitura finală”, mai spun liberalii.

USR: Guvenul PSD-ALDE pune cruce intereselor României pe termen lung prin scăderea contribuțiilor la Pilonul II de pensii

Partidul Uniunea Salvați România a transmis că Guvenul PSD-ALDE pune cruce intereselor României pe termen lung prin scăderea contribuțiilor la Pilonul II de pensii, care era singura șansă de salvare a sistemului de pensii puternic deficitar.

”În prezent, pensiile din pilonul I sunt finanțate în proporție de doar două treimi. Pentru a acoperi cealaltă treime se transferă bani de la bugetul de stat, tot din banii contribuabililor (din TVA, accize, impozit pe venit/profit, etc.). Așadar, diminuarea transferului de bani înspre pilonul II este de fapt o creștere de impozite”, spun cei de la USR.

USR solicită ministerului de Finanțe să facă publice toate documentele de analiză la care făcea referire prim-ministrul în declarațiile sale.

”Altfel, putem considera că Guvernul PSD-ALDE inventează un pretext legat de rentabilitate ce nu se susține în realitate pentru a justifica redirecționarea de bani către bugetul de stat grav deficitar, în contextul măririlor salariale din domeniul public făcute fără studiu prealabil de impact bugetar și care au scăpat de sub control”, mai transmite USR.

Premierul Mihai Tudose declara, vineri, la Neptun, că în urma unor analize făcute la nivelul Executivului, s-a constatat că randamentul la Pilonul I de pensii este mai mare decât cel de la Pilonul II, care are și o componentă privată, astfel că se ia în calcul ca sumele care se varsă în Pilonul I, administrat în totalitate de stat, să fie mai mari.

Presa a relatat că Guvernul pregătește o naționalizare mascată a pensiilor.  Ministerul Finanțelor vrea să scadă contribuțiile care se duc în Pilonul II de pensii de la 5,1% la 2,5%, măsura fiind menită a crește veniturile autorităților, acestea fiind necesare pentru echilibrarea bugetului pentru a putea acoperi toate promisiunile electorale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News