”În gândirea lui Antoine de Saint-Exupery, un prieten adevărat nu este acela care te judecă, ci acela care nu te lasă să greșești. În ultimul deceniu, relația bilaterală a cunoscut o anvergură deosebită, în care Parteneriatul Strategic și Foaia de parcurs sunt principalele repere ale cooperării franco-române. Cooperarea economică este un barometru fidel al stadiului relației bilaterale. Franța  este al patrulea partener comercial al României”, a mai spus premierul Tudose.

Mihai Tudose a amintit faptul că țara noastră își va asuma, pentru prima dată, Președinția Consiliului Uniunii Europene.

 

”Va fi o provocare, dar și o oportunitate, unde România dorește să arate că este capabilă să facă față provocărilor, puternic angajată, alături de Franța, în consolidarea proiectului european, pentru o Europă mai unita și mai competitivă. Suntem hotărâți să apărăm drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni, în spiritul solidarității și coeziunii pe care este clădită Uniunea Europeană. Vă urez, doamnă Ambasador, mult succes în mandatul pe care tocmai l-ați început. Am convingerea că vom găsi în dumneavoastră și în echipa dumneavoastră parteneri de nădejde pentru realizarea proiectelor de pe agenda comună”, a spus premierul.

Ambasadoarea Franței la București: Mă bucur că mă aflu într-o ţară care şi-a exprimat cu hotărâre opţiunea pro-europeană, care nu cedează tentaţiilor naţionaliste

România poate conta pe sprijinul deplin al Franţei pentru pregătirea preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi pentru reuşita acesteia, a afirmat vineri ambasadorul Michele Ramis, la recepţia de Ziua Franţei.

Ramis s-a declarat bucuroasă că se află „într-o ţară care şi-a exprimat cu hotărâre opţiunea pro-europeană, care nu cedează tentaţiilor naţionaliste, populiste şi defetiste”.

Citește și: EXCLUSIV/ Șocant! O mamă din România distribuia pe un site de videochat ororile la care își supunea fetița de 9 luni

Diplomatul a făcut referire la Parteneriatul strategic Franţa – România, despre care a spus că este bazat pe trei piloni – proximitatea, familia europeană şi parteneriatul economico-industrial.

Michele Ramis a vorbit şi despre sezonul cultural România-Franţa, care va avea „o vocaţie triplă, aceea de a întări complicitatea noastră tradiţională, dar şi de a reînnoi percepţia reciprocă pe care fiecare dintre popoarele noastre o are, de a confirma dinamismul şi imaginaţia creatorilor şi a societăţilor franceze şi române, de a consolida legăturile economice, culturale şi sociale care ne leagă şi de a reafirma angajamentul nostru pentru o Europă a Păcii, a ideilor şi a cooperării”.

”Sunt convinsă că acest Sezon va fi un moment de excepţie pentru relaţia franco-română care va consolida şi mai mult apropierea şi prietenia dintre popoarele noastre”, a mai arătat diplomatul francez.

Ambasada Franței a sărbătorit spiritul olimpic, cu gustări denumite după sporturi

Recepția de Ziua Franței a avut ca simbol spiritul olimpic, inclusiv printr-un meniu special, care a „împrumutat” produselor oferite invitaţilor nume de sporturi olimpice, precum „knockout de jambon” sau „pui 100 de metri fluture”.

Pe ecranul uriaş din curtea Ambasadei Franţei au rulat, la momente diferite, imagini de arhivă de la Olimpiadele din trecut, cu referire la candidatura Parisului pentru Olimpiada din 2024.

Printre cei elogiați s-au aflat Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, pe Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Carol-Eduard Novak, Octavian Bellu, Andreea Răducan, Monica Roşu, Steluţa Luca.

Pentru seara de 14 iulie – Ziua Naţională a Franţei, meniul a primit nume olimpice amuzante. Astfel, miniquiche lorraine a omagiat boxul, schimbându-şi numele în „knockout de jambon”, puiul în sos de ciuperci de pădure a devenit „pui – 100 m fluture, în bazin de ciuperci de pădure”. Tenisul a fost omagiat de „Serviciu de ou de prepeliţă în setul 5” şi de „As de halibut”, iar scoicile Saint Jacques, caviarul de beluga şi supa de dovleac s-au reunit în „plonjon de Saint Jacques în supa de dovleac”.

La desert, crema de zahăr ars a primit numele de „Sprint brulée”, iar mousse-ul de ciocolată a devenit „Fair play între albuş de ou şi ciocolată”. Rugby-ul a fost, de asemenea, amintit printr-un millefeuille cu zmeură şi cremă patisier denumit „Meleu de zmeură şi cremă de vanilie”.

Citește și: „La ce trebuie să mai învăţ la Geografie, când eu am Waze?”. Așa a picat Bacalaureatul copilul unor vedete

Urmărește-ne pe Google News