Întrebat dacă va renunța la contul separat de TVA, măsură dur criticată de către reprezentanții mediului de afaceri, Tudose a spus că ”răspunsul este la mijloc”.

Spit TVA la firmele în insolvență

Mai exact, va fi aplicată companiilor de stat, dar și celor aflate în insolvență sau faliment.

Guvernul a introdus măsura începând cu 1 octombrie, dar este opțională în acest moment. De la 1 ianuarie măsura ar trebui să fie obligatorie.

Companiile au criticat măsura, afirmând că practic Guvernul își constituie astfel un buffer din banii firmelor. Mai exact, Executivul pune practic mâna pe 19% din banii companiilor din România. Problema o constituie faptul că acestea nu vor putea avea acces la banii lor.

Măsura a fost deja modificată în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Astfel, din 2018, aceasta ar urma să fie obligatorie doar pentru companiile de stat și cele care au contracte publice.

Nicio firmă a miniștrilor nu a optat pentru split TVA

O analiză recentă arăta că nicio firmă a celor 11 miniștri ai Cabinetului Tudose care au firme nu a optat pentru contul de split TVA.

De asemenea, nici Tel Drum – despre care se spune că ar fi controlată de către liderul PSD Liviu Dragnea – nu a optat pentru această măsură. Tel Drum este implicată într-un dosar de corupție deschis de către DNA, care vitează insula Belina din Dunăre.

Vosganian și oul din coteț

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a provocat zeci de ironii pe internet săptămâna trecută, după ce a scris că fiecare ou mâncat de la găina din coteț văduvește bugetul cu 50 de bani.

Deficitul de colectare la TVA este cel mai mare din Uniunea Europeană și însumează 7,7 miliarde de euro, cât bugetele adunate de sănătate, educație și investiții în infrastructură. Pe de altă parte, vecinii din Bulgaria au un deficit de colectare mult mai mic din punct de vedere procentual.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News