De la o vreme aproape ca nu este seara in care sa nu beneficiez din plin de mirosul de la gratarele unor indivizi, chiar sub balconul meu si de decibelii unor boxe date la maximum. Unde m-as putea adresa, in conditiile in care Comitetul Asociatiei trece cu vederea astfel de petreceri?
Maia Sandescu, Bucuresti
Fiind vorba de tulburarea linistii publice si poluarea atmosferei se impune sa sesizati sectia de politie in raza careia locuiti, ca de altfel si primaria de sector.
Cum plafonul baii mele a devenit permeabil, m-am alertat, sesizand atat administratia, cat si pe detinatorul apartamentului de deasupra. Vecinul s-a disculpat, iar administratorul mi-a zis ca nu sunt bani pentru investigatii. Ce trebuie sa fac?
Elena Kalinyak, Bucuresti
Este posibil ca defectiunea sa provina din instalatiile vecinului de sus si ca atare are obligatia de a coopera cu administratia asociatiei in demararea rapida a investigatiilor menite sa conduca la depistarea si inlaturarea cauzelor infiltratiei. Cum siguranta cladirilor este o indatorire de prim ordin a asociatiilor de proprietari, sesizati comitetul executiv. In cazul in care va veti adresa justitiei puteti implica pentru reparatii si despagubiri atat asociatia, cat si pe vecinul a carui instalatie defecta a condus la aparitia infiltratiilor.
In asociatia noastra, desi fiecare locatar plateste cate 0,5 euro pentru prelucrarea datelor inregistrate de catre repartitoare, a mai fost angajata inca o persoana pentru astfel de prelucrari a afisajelor. Exista in acest sens un cadru legal?
Viorel Vasilescu, Bucuresti
Nu, nu exista. Dar se impune ca in prima faza sa solicitati argumentele presedintelui comitetului executiv, cel ce are atributii in efectuarea de angajari, desi o astfel de retribuire trebuit sa fie decisa de Adunarea Generala.
Am dori sa stim cati salariati trebuie sa aiba o asociatie alcatuita din 108 apartamente si ce salarii se pot stabili pentru fiecare functie, de la presedinte pana la instalator si ingrijitori. Retributiile sunt confidentiale?
Marian Carstea, Bucuresti
Legislatia actuala lasa la latitudinea asociatiilor de proprietari dimensionarea schemei de personal, in functie de nevoile concrete si de conditiile de care dispun. Sumele platite personalului nu sunt si nu pot fi confidentiale. In primul rand pentru ca ele sunt stabilite, prin vot, de catre adunarea generala. Si apoi, pentru ca ele trebuie consemnate in listele lunare cu contributiile fiecarui detinator de spatiu.
Eugen Eftimiu
Specialist in probleme locative