Ministerul Sănătății din India spune că studiile au arătat că așa-numita variantă Delta plus – cunoscută și sub denumirea de AY.1 – se răspândește mai ușor, se leagă mai ușor de celulele pulmonare și este potențial rezistentă la terapia cu anticorpi monoclonali – o puternică infuzie intravenoasă cu anticorpi pentru a neutraliza virusul.
Varianta este legată de Delta, o tulpină îngrijorătoare existentă, care a fost identificată prima dată în India și care se crede că a determinat al doilea val de infecției în această țară.
Delta plus, indentificată prima dată în aprilie, a fost găsită în circa 40 de eșantioane din trei state: Maharashtra, Kerala și Madhya Pradesh. Cel puțin 16 dintre aceste probe au fost găsite în Maharashtra, unul dintre statele cele mai afectate de pandemie. De asemenea, ea a fost găsită și în alte nouă țări – SUA, Marea Britanie, Portugalia, Elveția, Japonia, Polonia, Nepal, Rusia și China. Tulpina originală Delta, extrem de contagioasă, s-a răspândit până acum în 80 de țări.
„Avem nevoie de mai multe informații”
Virusurile au tot timpul mutații, iar cele mai multe modificări sunt lipsite de consecințe. Unele chiar dăunează virusului, în timp ce altele îi pot face mai infecțioși sau mai amenințători – iar aceste mutații tind să devină dominante.
O mutație trece de la „variantă de interes” la „variantă îngrijorătoare” atunci când apar dovezi că îndeplinește unul sau mai multe criterii, cum ar fi transmiterea mai ușoară, boala mai severă pe care o provoacă, rezistența la anticorpi sau la tratament și vaccinuri.
Virusologii de top se întreabă însă dacă Delta plus poate fi considerată variantă „îngrijorătoare”. Ei spun că până la această oră nu există date care să arate că tulpina este mai infecțioasă sau a produs o boală mai gravă decât alte variante. „Nu există date care să susțină afirmația că este o tulpină îngrijorătoare”, spune virusologul Gagandeep Kang, prima femeie indiană aleasă membru al Societății Regale din Londra.
„Avem nevoie de informații biologice și clinice pentru a vedea dacă este cu adevărat o variantă îngrijorătoare”, a mai spus ea.
Concret, oamenii de știință vor să vadă dacă tulpina este neutralizată de anticorpii generați de vaccinuri sau de infecția cu o altă variantă a coronavirusului. De asemenea, sunt necesare date amănunțite despre transmisibilitate și dacă tulpina provoacă o boală mai severă.
„Trebuie studiate câteva sute de pacienți, pentru a vedea dacă această variantă reprezintă un risc mai mare”, a spus dr. Kang.
Ce conține tulpina Delta plus
Varianta Delta plus conține o mutație suplimentară numită K417N, care a fost găsită și în variantele Beta și Gamma, identificate prima dată în Africa de Sud, respectiv Brazilia. Beta a dus la un număr crescut de spitalizări și decese, iar Gamma s-a dovedit că este foarte transmisibilă. Chiar și cu cele 166 de cazuri de Delta plus distribuite pe GISAID – o bază globală și deschisă pentru partajarea de date, „nu avem prea multe motive să credem că ea este mai periculoasă decât tulpina Delta originală”, spune dr. Jeremy Kamil, virusolog la Universitatea de Stat din Louisiana.
„Delta plus ar putea infecta mai ușor persoanele care au fost deja infectate sau la care vaccinurile au determinat un răspuns imun slab. Eu mi-aș păstra calmul. Nu cred că India sau oricine altcineva a acumulat suficiente date pentru a spune că Delta plus este mai periculoasă sau mai îngrijorătoare decât tulpina originală Delta”, a mai spus dr. Kamil.
În schimb, dr. Anurag Agarwal, directorul Institutului de Genomică și Biologie Integrativă din Delhi, a declarat că „toate descendentele variantei Delta sunt îngrijorătoare”, prin urmare nu este nimic neobișnuit în a eticheta Delta plus ca atare.
„Deocamdată nu avem indicatori care să arate că Delta plus ar trebui să cauzeze îngrijorare sau panică pentru sănătatea publică. Nu vedem încă nimic îngrijorător. O urmărim cu atenție și consolidăm toate măsurile de sănătate publică”, a spus el.
De partea cealaltă, dr. Kamil a spus că guvernul indian ar prefera să reacționeze excesiv acum decât să pară că a reacționat prea târziu, așa cum s-a întâmplat în cazul variantei Delta.