Omicron se răspândește rapid în țările cu niveluri ridicate de imunitate a populației, dar nu este clar dacă acest lucru se datorează capacității virusului de a se sustrage protecției oferite de vaccin, transmisibilității sale crescute sau unei combinații a ambelor, subliniează OMS.

Potrivit experților, în zonele în care există transmitere comunitară, numărul de cazuri confirmate cu Omicron se dublează într-o perioadă cuprinsă între o zi și jumătate și trei zile.

Agenția a desemnat tulpina Omicron „o variantă îngrijorătoare” pe 26 noiembrie, la scurt timp după ce a fost detectată pentru prima dată, dar multe detalii încă nu se cunoscusc despre ea, inclusiv severitatea bolii pe care o provoacă.

„Există încă date limitate despre severitatea clinică a Omicron”, a spus OMS. „Sunt necesare mai multe date pentru a înțelege profilul de severitate și modul în care severitatea este afectată de vaccinare și de imunitatea preexistentă”.

OMS a avertizat că, dată fiind creșterea atât de rapidă a numărului de cazuri, spitalele ar putea fi copleșite în unele locuri.

„Spitalizările în Marea Britanie și Africa de Sud continuă să crească și, având în vedere creșterea rapidă a numărului de cazuri, este posibil ca multe sisteme de asistență medicală să fie rapid copleșite”, a transmis OMS.

Pe măsură ce noua variantă a coronavirusului continuă să se răspândească în lume cu viteză, oamenii de știință s-au apucat să refacă scenariile optimiste care sugerau că din 2022, unele țări sau regiuni cu grad mare de imunizare ar putea trece într-o fază finală a pandemiei, în care boala va rămâne prezentă, dar nu va mai pune așa de multe probleme.

În România au fost confirmate, până în prezent, 13 cazuri de infectare cu varianta Omicron, inclusiv o persoană care nu a călătorit în afara țării – semn că există transmitere comunitară.

 
 

Urmărește-ne pe Google News