- Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie
Potrivit Universității din Suceava, la „cele trei variante îngrijorătoare de COVID-19” deja cunoscute ca provenind din Marea Britanie, din Africa de Sud și din Brazilia, Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului, una care reprezintă de fapt o mutație.
E vorba de o mutație denumită E484K apărută la toate cele trei tulpini de COVID-19 (britanică, sud-africană și braziliană).
Bazându-se pe cercetările din Marea Britanie, universitarii suceveni atrag atenția asupra faptului că deși întâlnită încă rar, noua variantă cu mutație are „o rezistență mai mare la anticorpii generați de vaccin, reducând astfel eficiența vaccinurilor”, se arată într-un comunicat al universității sucevene.
Alarmă la Tokyo
Dacă în Marea Britanie, sunt încă puține cazuri cu această mutație, potrivit agenției de presă Reuters, citată de Universitate, răspândirea acestei noi variante în Japonia a atins cote alarmante: aproximativ 70% dintre probele secvențiate de la un spital din Tokyo prezentând această nouă variantă.
88 din 91 de probe prezintă tulpina britanică, una e cu noua mutație
În cadrul Laboratorului de Metagenomică și Biologie Moleculară al USV, au fost realizate, pe parcursul ultimelor două săptămâni, analize pentru un număr de 91 de probe, provenite de la pacienți depistați pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza județelor Suceava, Cluj, Iași, Timiș și Botoșani.
Din probele analizate, au fost depistate un număr de 88 noi cazuri aparținând tulpinii britanice, și un caz aparținând noii mutații de la varianta britanică.
Evoluție epidemiologică similară cu cea din Marea Britanie
De altfel, Universitatea din Suceava a realizat în acest an patru runde de secvențieri, iar numărul cazurilor depistate cu tulpina britanică inițială a crescut constant.
Astfel, la prima rundă de secvențiere, a fost identificat un caz de infectare cu tulpina britanică dintr-un total de 20 de cazuri analizate, în runda a doua, 14 probe din cele 47 analizate, în cea de a treia rundă, numărul cazurilor a crescut la mai bine de jumătate, 65 din cele 101 analizate, iar la această rundă, 88 din 91.
Această situație indică un scenariu de evoluție epidemiologică similar celui din Marea Britanie, unde transmisibilitatea crescută a noii tulpini a determinat ca noua variantă să devină dominantă în decurs de câteva săptămâni și să contribuie la creșterea accelerată a numărului de cazuri COVID-19 la finalul anului 2020 și începutul acestui an.
Universitatea Suceava
Medicul Valeriu Gheorghiță: „Nu trebuie să ne sperie”
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat, luni, la Antena 3, ce presupune noua mutație, denumită E484K a coronavirusului, întâlnită atât la tulpina britanică, cât și la tulpina sud-africană.
„Este adevărat că cele două tulpini au o oarecare rezistență la vaccin, asta înseamnă o eficacitate ușor mai redusă a vaccinurilor disponibile în acest moment” ,a afirmat Gheorghiță.
Datele Pfizer din SUA arată că la șase luni de la rapel, se păstrează la peste 91% protecția inclusiv față de noua tulpină E484K. Nu trebuie să ne sperie sau să intrăm în panică.
Medicu Valeriu Gheorghiță:
„Singura modalitate prin care putem controla apariția de noi variante virale, să nu îi mai dăm posibilitatea acestei tulpini circulante să cumuleze noi variante este să ne protejăm cât mai mulți dintre noi. Pe de-o parte prin vaccinare, iar pe de altă parte respectând măsurile de protecție”, a mai spus
medicul militar pentru Antena3.
Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, trebuie să accelerăm campania de vaccinare, iar oamenii trebuie să înțeleagă cât de importantă este vaccinarea, „pentru că altfel, s-ar putea ca în următoarele luni să ajungem să nu mai avem eficiența pe care ne-am dorit-o de la vaccin”.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro