Cuprins:
Fostă aleasă de Hawaii în Camera Reprezentanților și vicepreședintă a Comitetului Național Democrat, Tulsi Gabbard (43 de ani) s-a alăturat în acest an Partidului Republican după ce a părăsit anterior Partidul Democrat și l-a criticat aspru pe președintele american în exercițiu Joe Biden.
„Ca fostă candidată la nominalizarea prezidenţială democrată, ea are un sprijin larg în ambele partide. Acum este o mândră republicană!”, a apreciat Donald Trump, citat într-un comunicat. „Ştiu că Tulsi va aduce în comunitatea noastră de informaţii spiritul neînfricat care a definit cariera sa ilustră, apărând drepturile noastre constituţionale şi asigurând pacea prin aplicarea forţei. Tulsi ne va face pe toţi mândri!”, a adăugat președintele reales al SUA.
Tulsi Gabbard, considerată mai degrabă loială lui Trump decât profesionistă în intelligence
Tulsi Gabbard va veni în postul de director național al serviciilor de informații ca outsider în comparaţie cu predecesoarea sa, Avril Haines, care a fost confirmată de Senat în 2021, după ce a petrecut mai mulţi ani în funcţii de conducere în domeniul securităţii naţionale şi al serviciilor de informaţii, notează The Associated Press, potrivit news.ro.
Gabbard nu a mai lucrat direct în comunitatea de informaţii, deşi a făcut parte din comisiile relevante din Camera Reprezentanţilor, inclusiv doi ani în cea pentru securitate internă. Prin nominalizarea sa, Trump continuă să îşi populeze viitoarea sa administrație cu personalităţi care îi sunt mai degrabă loiale decât cu profesionişti cu experienţă în domeniile respective, adaugă The Associated Press.
Gabbard a părăsit Partidul Democrat în octombrie 2022 pentru a deveni independentă, dar s-a alăturat între timp Partidului Republican. Odată cu trecerea la Partidul Republican, în acest an, ea a fost luată în considerare ca un posibil vicepreședinte.
Luări de poziție pro-Assad și pro-Putin
În 2020, Tulsi Gabbard și-a depus candidatura la alegerile primare pentru a fi desemnată candidata Partidului Democrat la prezidențiale. Într-o dezbatere la acea vreme, fosta membră a Partidului Democrat a fost criticată de vicepreședinta actuală, Kamala Harris, pentru că a evitat să-l numească pe liderul sirian Bashar al-Assad drept un „criminal de război”.
Această critică a venit după ce s-a aflat că Gabbard a vizitat în secret Siria în 2017 și s-a întâlnit cu Assad într-o așa-zisă „misiune de constatare a faptelor”. În urma acestei vizite, Gabbard a spus că are îndoieli asupra atrocităților comise din ordinul liderului sirian.
În ceea ce privește războiul din Ucraina, Tulsi Gabbard a emis teorii controversate și contestate de presa de peste Atlantic, dar favorabile Kremlinului. De exemplu, ea a rostogolit o teorie a conspirației susținută de Rusia precum că SUA ar dezvolta arme chimice și biologice în Ucraina.
Imediat după lansarea invaziei ruse la scară largă în Ucraina, la 24 februarie 2022, Tulsi Gabbard a dat vina pe Joe Biden și pe NATO pentru acțiunile agresive ale liderului rus Vladimir Putin. „Acest război şi această suferinţă ar fi putut fi evitate dacă administraţia Biden şi NATO ar fi luat pur şi simplu în considerare preocupările legitime ale Rusiei cu privire la o posibilă intrare a Ucrainei în NATO”, a reacționat ea pe X. The Guardian observă că Gabbard a fost mai rapidă decât Putin pentru a da vina pe Biden pentru invazia rusă în Ucraina.
Acum câțiva ani, fosta primă-doamnă, șefă a diplomației americane și candidată democrată la alegerile prezidențiale americane din 2016 Hillary Clinton a acuzat-o pe Tulsi Gabbard că este o agentă de influență a Rusiei.
Un risc de securitate națională
Expertul și profesorul de relații internaționale Tom Nichols analizează nominalizarea lui Tulsi Gabbard într-un articol publicat în The Atlantic. Potrivit lui, această numire este „un risc de securitate națională”
„Gabbard a candidat pentru președinție ca democrată în 2020, încercând să se poziționeze ca o candidată a păcii. Dar ea nu este o făcătoare de pace: a fost o susținătoare ferventă atât a dictatorului sirian Bashar al-Assad, cât și a rusului Vladimir Putin. Politica ei, care, de altfel, este incoerentă, tinde să fie simpatică cu acești doi oameni puternici, pictând America și ca fiind problema și dictatorii ca fiind neînțeleși”, notează Tom Nichols.
„O persoană cu părerile lui Gabbard nu ar trebui să aibă voie să se apropie de bijuteriile coroanei informațiilor americane. Habar n-am de ce a ales Trump să o nominalizeze pe Gabbard. Ea a fost o susținătoare a lui, dar nu a fost esențială pentru campanie și el îi datorează foarte puțin. Pentru cineva atât de tranzacțional precum Trump, această nominalizare nu prea are sens. Este posibil ca Trump să urască atât de mult comunitatea de informații – pe care o învinovățește pentru multe dintre necazurile sale din primul mandat – încât Gabbard să fie răzbunarea lui. Sau poate pur și simplu îi place felul în care se comportă ea la televizor”, continuă autorul.
„Dar Trump s-ar putea implica și într-un truc pentru a aduce pe altcineva. Poate bănui că Gabbard nu poate fi confirmată de Senat. Odată ce este lăsată, el ar putea veni cu o nominalizare și mai îngrozitoare”, este de părere Tom Nichols, referindu-se la Michael Flynn, un fost consilier de securitate națională din primul mandat al lui Donald Trump acuzat de legături nefirești cu Rusia lui Putin.
kicker666 • 14.11.2024, 14:18
Cam atat si cu MAGA,pacat de America si visul american.Majoritatea oamenilor de buna credinta aveau un sprijin in USA.