În perioada 2010-2012, gruparea de români coordonată de un tânăr din Cluj-Napoca a devalizat conturile a sute de cetățeni francezi, clienți ai băncii La Banque Postale. Peste 300 de tranzacții frauduloase au realizat hackerii români, transferând din conturile francezilor în conturile unor români peste două milioane de euro. Potrivit oficialilor băncii franceze, o parte din sumă a fost blocată prin sistemul de securitate pe ultima sută de metri, astfel încât prejudiciul final a fost stabilit la peste 1,3 milioane de euro.

Coordonatorul grupării era un bărbat de 35 de ani din județul Cluj, devenit hacker. Acesta a cooptat trei apropiați, care la rândul lor au recrutat alte 22 de persoane, concepând o schemă complexă de fraudare a băncilor din Europa prin atacuri de tip phishing. Tânărul din Cluj-Napoca le trimitea mesaje clienților în numele băncii, furându-le identitatea, și le solicita date privind user-ul, parola, codul de operațiune și alte informații necesare accesării conturilor.

Aveau program de lucru

Gruparea românilor avea stabilită o ierarhie clară, un mod de lucru, chiar și program de lucru, liderul stabilind ca transferurile să se realizeze, de regulă, în zilele de luni. Asta, după ce hackerul din Cluj-Napoca a descoperit o serie de vulnerabilități în sistemul unității bancare La Banque Postale.

Românul a constatat că dintr-un cont deschis la bancă se puteau realiza transferuri de fonduri către mai multe persoane care, odată adăugate ca beneficiari, nu mai era necesară parcurgerea procesului de autentificare a plății, putându-se face oricâte transferuri către acestea, cu respectarea limitei maxime de 4.000 de euro pe zi.

De asemenea, tânărul din Cluj aflase că banca franceză nu își notifica clienții cu privire la faptul că din conturile lor s-au realizat anumite transferuri imediat după perfectarea lor.

Activitățile de phishing erau derulate de liderul grupării și „mâna dreaptă” a acestuia, un bărbat de 40 de ani tot din Cluj-Napoca, în timp ce liderii subgrupărilor se ocupau de recrutarea persoanelor care urmau să deschidă cât mai multe conturi la unități bancare. Banii erau retrași atât de la unități bancare din România, cât și din Bulgaria și Spania. Gruparea s-a ramificat și în Capitală, unde a fost desemnat un lider de subgrupare, însărcinat în principal cu recrutarea de persoane pe numele cărora să se deschidă conturi bancare.

Caz rezolvat după 10 ani

Aproape zece ani le-au fost necesari autorităților judiciare din România să soluționeze acest caz. Ancheta derulată în 2012 a fost finalizată în 2017, când toți cei 26 de inculpați au fost trimiși în judecată. La Tribunalul Cluj, 19 din cei 26 de inculpați și-au recunoscut vinovăția. Cei care au oferit detalii esențiale cu privire la modul în care funcționa grupul infracțional au fost chiar liderii grupării.

După patru ani de procese, pe 20 mai 2021, Tribunalul Cluj a dispus sentința în acest caz: șapte inculpați au primit pedepse cu executare, iar ceilalți 19 – condamnați cu suspendare.

Cele mai aspre condamnări au fost aplicare celor doi lideri și inițiatori ai grupului. Găsiți vinovați pentru mai multe infracțiuni, aceștia au fost condamnați la cinci ani și patru luni închisoare, respectiv cinci ani și zece luni închisoare.

Expert în securitatea tranzacțiilor în Irlanda

Un milion de euro trebuie să mai restituie cei 26 de români băncii franceze prejudiciate. La declanșarea anchetei, în urma perchezițiilor au fost confiscați 42.461 de euro, iar din conturi au fost blocați și reținuți 54.237 de euro. De asemenea, au fost puse sechestre pe autoturismele deținute de liderul grupării, un BMW și un Mercedes. 

În motivarea condamnării, judecătorii au subliniat că aproape toți inculpații sunt în prezent integrați social.

Liderul grupării, spre exemplu, potrivit datelor comunicate Tribunalului Cluj, este în prezent stabilit în Irlanda, unde lucrează în domeniul securității tranzacțiilor online.

Sentința Tribunalului Cluj a fost contestată atât de inculpați, cât și de procurori, și de banca franceză. Dosarul urmează a fi înaintat Curții de Apel Cluj, instanță care va pronunța sentința definitivă în acest caz.

*ilustrație generică. Sursa foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News