Luptătorii Hamas s-au adaptat la războiul asimetric purtat cu mult mai puternica armată israeliană, folosind tactici speciale, pentru a evita urmărirea.

Dacă în construirea tunelurilor Hamas a folosit o strategie utilizată încă din epoca medievală, în cazul comunicațiilor, agenții palestinieni au apelat la soluția banalului telefon cu fir.

Liniile telefonice din tuneluri au permis agenților să comunice între ei în secret și i-au ajutat să nu fie urmăriți de serviciile de informații israeliene, au declarat pentru CNN surse americane, care au primit informații de la partenerii israelieni.

În tot acest timp, luptătorii Hamas au evitat să folosească computere sau telefoane mobile pentru a comunica pe tema planului. „Nu au existat prea multe discuții, schimburi și coordonare în afara unui cadru restrâns”, a declarat una dintre surse.

Detaliile împărtășite oficialilor americani arată că Hamas a apelat practic la măsuri de contrainformații de modă veche, pentru a-și ascunde urmele.

Informațiile explică astfel de ce Israelul și SUA au fost surprinse de atacul terorist, în care cel puțin 1.500 de luptători au trecut granița în Israel și au ucis cel puțin 1.400 de israelieni.

Asta în ciuda unor avertismente care au fost recepționate de israelieni cu puțin timp înaintea atacului.

Un plan subteran până în ultimele momente

Tunelurile construite de Hamas în Gaza alcătuiesc un labirint vast, folosit pentru a depozita rachete și muniție, precum și pentru a le permite militanților să se deplaseze neobservați. Armata israeliană (IDF) spune că, de asemenea, tunelurile adăpostesc centre vitale de comandă și control ale Hamas.

Yocheved Lifshitz, o femeie în vârstă de 85 de ani, una dintre cele două ostatice eliberate luni de Hamas, a declarat că, după ce a fost răpită, a fost dusă în rețeaua de tuneluri, unde a dormit pe o saltea.

Informațiile adunate de israelieni arată că mica celulă Hamas care a plănuit în subteran atacul din 7 octombrie a așteptat până în ultimul moment pentru a pregăti, la vedere, un grup mai mare de luptători, care să ducă la îndeplinire operațiunea specifică.

Una dintre sursele CNN a declarat că, deși comandanții și luptătorii unităților terestre au fost instruiți timp de mai multe luni și au fost menținuți într-o stare de pregătire generală, aceștia au fost informați despre planurile specifice doar în zilele premergătoare operațiunii.

Una dintre surse a declarat că o parte din antrenamentele efectuate de luptători la suprafață, la vedere, au fost observate de israelieni, dar nu au generat o îngrijorare majoră.

Concluzia israelienilor a fost: „Întotdeauna antrenează oamenii așa. Nu părea diferit”.

Ajutor din partea Iranului, dar nu implicare directă

O a treia sursă familiarizată cu cele mai recente informații a declarat pentru CNN că Iranul a ajutat Hamas să își dezvolte strategiile de securitate operațională de-a lungul anilor.

Asta deși serviciile de informații americane nu cred că Iranul a jucat un rol direct în planificarea atacului din 7 octombrie.

Israelul, mai scrie CNN, era conștient de faptul că militanții palestinieni au folosit sisteme de comunicare cu fir, chiar înainte de atacul din octombrie.

Un astfel de sistem a fost descoperit atunci când armata israeliană a efectuat un raid în orașul Jenin, din nordul Cisiordaniei în această vară, potrivit unui oficial israelian.

S-a întâmplat în momentul în care trupele israeliene au avansat în cadrul unei misiuni numite „Operațiunea Casa și Grădina”. IDF a descoperit atunci linii de comunicare securizate, cablate și camere de supraveghere cu circuit închis, care aveau rolul de a-i avertiza pe palestinieni în avans asupra mișcărilor trupelor israeliene.

La momentul respectiv, IDF a declarat că a lovit un centru de comandă operațional comun folosit de celulele militante din Jenin, menționând că acesta era folosit pentru „observare și recunoaștere avansată”. Acesta, a mai spus IDF, era un „centru de coordonare și comunicare între teroriști”.

Urmărește-ne pe Google News