Recorder a scris recent un articol despre isteria tunelurilor dezinfectante care a cuprins România. Un medic infecționist din Iași confirmă, pentru Libertatea, că virusul COVID nu poate fi distrus decât în anumite condiții și numai cu un tip de ultraviolete, același context fiind descris și de specialiști care fac astfel de roboți pentru spitale.

Tunelul de dezinfectare montat la Spitalul Municipal Onești 

Ce funcționează?

Ana Maria Stancu, CEO al start-up Bucharest Promo Robots din România, adresat pieței de roboți umanoizi de servicii, explică pentru Libertatea modul în care funcționează ultravioletele în dezinfectarea din spitale. 

Firma deține un robot care face asta și care a fost donat, pentru o perioadă, Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din Capitală.

”Lumina UVC acționează la nivel de ADN și inactivează virusul. Nu îl omoară, el rămâne acolo, dar nu se mai poate diviza și înmulți. Ăsta e de fapt procesul de dezinfectare, iar robotul se plimbă cu o viteză între 0.1 si 0.5 ms cu opt lămpi aprinse. Adică suficient de încet să inactiveze virusul și, în plus, putem să îl setăm să se oprească între 1 și 5 minute; adică să insiste, acolo unde se consideră necesar”, spune Ana Maria Stancu.

Fiind robot,  intră singur în cameră, își face teaseul, se oprește, iese din cameră, fără nici un om în preajmă. Nu îl poți porni dacă nu bifezi că nu sunt oameni sau animale în cameră.

Ana Maria Stancu, CEO Bucharest Promo Robots:

Ce nu funcționează

Andrei Vâță, medic infecționist la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, explică faptul că noul coronavirus poate fi ucis, într-adevăr, doar de UVC, ultravioletele de tip C.

Dar multe dintre aceste porți, conform verificărilor făcute de Libertatea pe specificațiile tehnice ale unora dintre firmele care au livrat spitalelor, folosesc Ultraviolete de tip B sau C de intensitate mică. ”Acestea de mică intensitate nu au efect”, spune doctorul Vâță.

Trebuie cel puțin 15 minute de expunere la UVC de intensitate mare pentru ca virusul COVID să moară. Un tunel fără AVC de mare intensitate e bun, doar dacă pleci de la premisa că e mai bun decât nimic. Poate omorî alte virusuri, dar nu COVID.

Andrei Vâță, medic infecționist:

Exemplu de minune promisă

Firma Ever Energy, din Onești, a dat spre folosință două tuneluri de decontaminare, către Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Bacău și Spitalul Municipal Onești

Pe siteul societății, tunelul acesta este promovat pe prima pagină. Promite minuni în numai două minute, iar în datele tehnice, puterea luminii UV se încadrează între 15-36 W.

Ca o comparație, saloanele de cosmetic folosesc lămpi UV cu putere de 90W pentru uscarea ojei semipermanente sau a gelului de pe unghii.

Managerul Ever Energy se numește Alin Chelu. Nu poate preciza cât costă un asemenea tunel decât dacă avem de gând să cumpărăm unul.

Nici despre eficacitatea invenției sale nu știe să spună prea multe. Tunelul de decontaminare a fost construit în atelierul firmei și a fost dat mai departe, către ISUJ Bacău și spitalul din Onești.

Colonel care aprobă: ”Ce nu strică, e bun”

Orice dispozitiv care este folosit în spital trebuie avizat de Agenția Națională a Medicamentului. Însă starea de urgență în care ne aflăm a mutat responsabilitatea către Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare.

Jurnaliștii de la Recorder scriu că directorul ştiinţific al acestei agenții, col.dr.ing. Tiberius Tomoiagă,  spune că procesul de avizare e destul de relaxat, mergând pe principiul „dacă nu face rău, noi îi dăm avizul”.

Într-adevăr, treaba asta cu UV-ul, că trece persoana prin tunel, e cam inutilă. Dar, dacă există studii de piață care spun că ele pot aduce un plus, le punem şi noi, că, decât deloc, sunt bune şi alea. Punem de toate, numai să combată. Punem şi de-alea, punem şi de-alea. Dacă mâine apare un studiu că zeama de varză e bună la COVID, o punem şi pe-aia. Ce nu strică, e bun.

Col.dr.ing. Tiberius Tomoiagă:

 
 

Urmărește-ne pe Google News