Pe 14 ianuarie 2011, tunisienii l-au îndepărtat de la putere pe președintele tunisian Ben Ali. După 23 de ani la putere, dictatorul a fugit în Arabia Saudită, forțat de protestele de amploare din țară. A devenit primul lider al unei țări arabe care a părăsit puterea la presiunea străzii, iar imaginile cu automobilele sale luate cu un excavator de protestatari au făcut înconjurul lumii.

Alungarea lui Ben Ali a venit la o lună după ce un vânzător și-a dat foc din cauza condițiilor de viață din țara sa. Gestul său extrem a dat naștere unei mișcări de protest reprimate sângeros: peste 330 de oameni și-au pierdut viața. Ulterior, țările din zonă au fost cuprinse și ele de mișcări similare, revoltele fiind reprimate violent în unele țări.

Proteste în Tunisia, la șapte ani de la revoluție

După șapte ani de la revoluție, nemulțumirea socială este în continuare ridicată în Tunisia, țară care încearcă să-și revină și după pierderea turiștilor, în urma atacurilor teroriste.

Mai multe manifestații au loc în țară atât pentru a marca revoluția, cât și pentru a cere noi reforme. Oamenii apreciază că au câștigat libertatea, însă sunt nemulțumiți în ceea ce privește nivelul de trai. De altfel, în ultima săptămână, în mai multe orașe din țară, au avut loc mai multe manifestații care au fost alimentate de rata ridicată a șomajului – 15%, potrivit datelor oficiale – dar și de creșteri de impozite.

Au avut loc și ciocniri, însă calmul a revenit în întreaga țară, joi seara. În total, peste 800 de persoane au fost arestate în urma manifestațiilor. Confruntări între autorități și protestatari au avut loc în apropiere de capitala Tunis, într-o zonă defavorizată.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

Această zonă urmează să fie vizitată de președintele tunisian, Beji Caid Essebsi. În plus, acesta s-a întâlnit cu reprezentanţi ai partidelor guvernamentale, patronatului şi sindicatului UGTT. El a a recunoscut că „climatul social şi climatul politic nu sunt bune în Tunisia”, dar a ținut să precizeze că „suntem capabili să stăpânim problemele”.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

De altfel, guvernul de la Tunis a anunțat mai multe reforme, de care ar urma să beneficieze 120.000 de persoane. Planul va costa mai mult de 70 de milioane de dinari, echivalentul a 23,5 milioane de euro. Acesta prevede un ajutor pentru accesul familiilor sărace la locuinţe. Măsurile vizează și „o asigurare medicală pentru toţi”, precum  şi o creştere a alocaţiei sociale pentru familiile nevoiaşe, de la 150 de dinari la 180-210 dinari (60-70 de euro), în funcţie de numărul de copii.

Tunisia, care se află în dificultate financiară după mulţi ani de stagnare economică, a obţinut un împrumut de 2,4 miliarde de euro pe patru ani de la FMI. Pentru această sumă, țara s-a angajat să reducă deficitul său public şi să adopte mai multe reforme economice.


Citește și: EXCLUSIV/Noua soție a lui Gabi Enache a uitat complet de primul ei copil. Fetița nu și-a cunoscut nici acum fratele mai mic


 
 

Urmărește-ne pe Google News