Tunurile antismog produc o ceață ultrafină, cu picături de apă minuscule, prin utilizarea unui sistem de înaltă presiune împreună cu un flux de aer turbo. Picăturile fine de apă pulverizate de aceste dispozitive fac ca particulele de praf să cadă la sol.
„Începem o megacampanie de stropire cu apă pe drumurile din Delhi (…). Sunt optimist că va exista o reducere imediată a nivelului de poluare. Campania se va desfășura în tot orașul”, a anunțat ministrul Mediului, Gopal Rai, pe 14 noiembrie.
Oficialul a precizat că 60 de tunuri mobile antismog au fost desfășurate în punctele fierbinți de poluare identificate în oraș, pe lângă cele 70 de tunuri antismog pentru fiecare circumscripție.
„Pot să simt poluarea. Pentru mine este destul de greu să respir profund. Simt nevoia să tușesc tot timpul”, a declarat un turist german pentru publicația Insider.
„Ambii mei copii sunt afectați, dar fiica mea are probleme severe. Are dificultăți de respirație. Chiar dacă ținem ușile închise, tot ne afectează poluarea. E greu pentru ea și să meargă la toaletă pentru că rămâne fără aer”, a spus, la rândul ei, o femeie care trăiește în Delhi.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Indicele de calitate a aerului din New Delhi (AQI) era, pe 14 noiembrie, la nivelul „foarte slab” și, potrivit datelor oficiale, este puțin probabil să se îmbunătățească în perioada următoare.
Indicele AQI între zero și 50 este considerat „bun”, între 51 și 100 – „satisfăcător”, între 101 și 200 – „moderat”, între 201 și 300 – „slab”, între 301 și 400 „foarte slab”, între 401 și 450 „sever” și între 451 și 500 „sever plus”.
Delhi și regiunile învecinate înregistrează o calitatea generală a aerului în jurul valorii de 386. Totodată, sunt zone în care indicele de poluare depășește nivelul 400.
Pe 10 noiembrie, indicele de poluare din oraș a trecut de 470, potrivit Insider.
Pentru a reduce poluarea aerului, guvernul din Delhi a luat mai multe măsuri, inclusiv interzicerea petardelor, a activităților din construcții și a camioanelor care emit poluanți în capitală. De asemenea, pentru scăderea emisiilor de praf, autoritățile au cerut să fie folosite mai des tunurile anti-smog pe șantierele de construcții și în alte locuri strategice.
„Însămânțarea norilor”, o altă soluție antipoluare luată în calcul
Recent, ministrul mediului din oraș a declarat că guvernul său ia în considerare „însămânțarea norilor” – o tehnică de producere a ploii – pentru a reduce nivelul de poluare, notează BBC.
Punerea în aplicare a planului va depinde de obținerea aprobării din partea Curții Supreme a Indiei și, eventual, a mai multor ministere federale.
„Însămânțarea norilor” este o tehnică ce accelerează condensarea umezelii din nori pentru a crea ploaie.
Ea se realizează prin pulverizarea de particule de sare – precum iodura sau clorura de argint – pe nori, cu ajutorul unor avioane sau al unor dispozitive de dispersie la sol. Granulele de sare acționează ca particule care permit formarea de cristale de gheață în nori. Umiditatea din nori se prinde apoi de aceste cristale de gheață și se condensează în ploaie. Dar procesul nu funcționează întotdeauna.
Nu este prima dată când însămânțarea norilor a fost sugerată ca o posibilă soluție pentru poluarea aerului din Delhi. Însă unii experți spun că este un exercițiu complicat și costisitor, a cărui eficacitate în combaterea poluării nu este complet dovedită și că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege impactul său pe termen lung asupra mediului.
Pentru folosirea acestei tehnici, condițiile atmosferice trebuie să fie exact cele potrivite, spune Polash Mukerjee, un cercetător independent în domeniul calității aerului și al sănătății.
„Ar trebui să existe o cantitate potrivită de umiditate în nori pentru a permite formarea nucleelor de gheață”, a explicat cercetătorul, adăugând că factorii secundari, precum viteza vântului, sunt, de asemenea, importanți, iar aceștia pot fi destul de dinamici în Delhi în această perioadă a anului.
Cel mai poluat oraș din lume
La începutul lunii noiembrie, New Delhi s-a aflat din nou în fruntea unei liste în timp real a celor mai poluate orașe din lume, întocmită de grupul elvețian IQAir, care a plasat indicele AQI al capitalei indiene la 640 în categoria „periculos”, urmat de orașul pakistanez Lahore, cu un indice de 335, relatează Reuters.
Orice valoare între 400-500 afectează persoanele sănătoase și reprezintă un pericol pentru cei cu boli existente.
Mulți dintre cei 20 de milioane de locuitori din New Delhi s-au plâns de iritații la nivelul ochilor și mâncărimi la nivelul gâtului, aerul devenind de un cenușiu dens.
Oficialii regionali au declarat că o combinație sezonieră de temperaturi scăzute, lipsa vântului și arderea miriștilor în statele agricole vecine a provocat o creștere a poluanților atmosferici.
Foto: Profimedia
Marica13 • 28.11.2023, 20:42
Curata pe naiba,ei eu daca trag un pârț si dau cu parfum dupa asta nu inseamna ca nu mai e mirosul acolo.
AndreyRlz • 18.11.2023, 19:37
Sunt de acord, trebuie văzut dacă funcționează, dar asta nu rezolva problema și dacă funcționează, în New Delhi este mereu poluare din cauza traficului, mai toată lumea merge cu mașini vechi sau motociclete vechi, este normal sa fie poluare, pana când nu se va rezolva asta și vor impune zile fără trafic ca în pandemie, nici 1000 tunuri cu apa nu vor ajuta.
Vale25 • 18.11.2023, 18:30
Este si asta o soluție! Dacă funcționează, ar trebui implementată si la noi...