Boala este raspandita pe tot globul, cu exceptia Australiei si Antarcticii. "Rezervorul" de virusuri poate fi domestic, reprezentat de caini, pisici si mai rar de vaci, cai si porci; rezervorul salbatic este alcatuit din vulpi, lupi, veverite, bursuci si numeroase specii de lilieci. Cainii infectati, mai ales in mediul urban, sunt din ce in ce mai putini. De exemplu, in Bucuresti nu a mai aparut un caz de rabie de peste 20 de ani.
Virusul se transmite prin saliva, sange, lapte si alte secretii animale (dar si transplacentar), care vin in contact cu o piele ranita sau zgariata, insa principala modalitate de contaminare este prin muscatura. Din fericire, virusul turbarii este putin rezistent, el putand fi anihilat prin curatarea de urgenta a ranii cu apa si sapun, detergenti, solutie de amoniac, iod sau chiar alcool de 70 de grade.
Cum recunoasteti un animal turbat: in forma furioasa a bolii, mai frecventa la caini, animalul este agitat, rataceste peste tot, musca fara motiv, chiar se repede dupa obiecte imaginare. Are un latrat ciudat, refuza apa (este chiar ingrozit de ea). In stadiul avansat de boala, animalul paralizeaza progresiv. Exista si o forma paralitica de turbare, in care animalul este abatut, iar paralizia membrelor inferioare apare inca de la debutul bolii.
Omul contaminat cu rabie se imbolnaveste, in medie, in 20-60 de zile. La inceput, el are modificari de caracter, dureri de cap, este deprimat sau, din contra, excitat. Devine apoi foarte sensibil la lumina, zgomot si sunete, este ragusit, nu mai mananca, saliveaza mult si are dificultati de inghitire. Ca si la animal, boala poate imbraca o forma furioasa, insotita de teama cumplita de apa. In cealalta forma, cea paralitica, bolnavul este somnolent, are parestezii (furnicaturi si senzatii ciudate pe piele) si nu se teme de apa. Pana la urma, turbarea duce la insuficienta respiratorie si colaps, urmate de deces. Pana in prezent, nici un om bolnav de turbare nu a putut fi vindecat.
Singura cale de tratament a turbarii este profilaxia prin ser antirabic si/sau vaccin rabic, care trebuie aplicate neaparat in primele 48-72 de ore de la muscatura.
Cu cat muscatura este mai aproape de cap, cu atat ea este mai periculoasa, virusul inaintand spre centrii nervosi cu 3 mm pe ora.