Trebuie să fie limpede pentru toată lumea şi trebuie demascată făţărnicia PSD-ului. În momentul în care pentru administraţiile publice locale nu există grile de salarizare şi sunt lăsate la mâna consiliilor locale toate salariile autorităţii locale înseamnă că dintr-o sumă pe care ei o au la dispoziţie trebuie să asigure salarizarea angajaţilor din subordine. Din nefericire, suma nu creşte, angajaţii din subordine vor privi spre cei din administraţia publică centrală, care au, la aceeaşi pregătire şi experienţă, un alt nivel de salarizare, îi vor da în judecată pe cei din autorităţile publice locale solicitându-şi drepturile, şi, în felul acesta, vor ajunge să fie blocate foarte multe autorităţi publice locale. Se va crea un haos fără precedent în România în funcţionarea instituţiilor publice locale”, a afirmat Turcan.
Liderul PNL afirmă că există şi creşteri salariale prevăzute în lege, dar adaugă că societatea românească trebuie privită în ansamblul ei şi aşa este firesc să se raporteze un partid politic.
Și deputatul PNL Florin Roman a declarat că proiectul legii salarizării bugetarilor este „pentru unii mumă, pentru alţii ciumă”, iar liberalii vor decide săptămâna viitoare cum vor vota.
„Şi, din punctul nostru de vedere, legea salarizării este necesară şi aşteptată. Al doilea lucru este că legea, în varianta PSD, este pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Avem creşteri de salarii, dar avem şi tăieri semnificative de venituri salariale. Din acest motiv, noi susţinem că legea şi-a pierdut principiile de bază, ea nu mai este o lege unitară. De altfel, acest cuvânt a fost scos din baza legii şi şi-a pierdut şi echitatea”, a precizat Roman, într-o conferinţă de presă.
Deputatul liberal Mara Calista, membră în comisia de muncă, a afirmat că există o diferenţă enormă între PSD şi PNL în privinţa legii salarizării. ”Este elementar să discutăm despre faptul că în ceea ce priveşte percepţia PSD şi PNL asupra legii salarizării unitare există o diferenţă enormă. PNL consideră că trebuie o salarizare unitară, dar o lege care să se refere atât la sistemul bugetar şi să nu îi uităm pe cei din mediul privat”, a menţionat aceasta.
Proiectul legii salarizării se află în dezbaterea Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor, care va relua săptămâna viitoare analiza, pentru elaborarea raportului final, cel mai probabil marți. Votul final se va da în plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.