Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, la Cluj-Napoca, că partidul pe care îl conduce are propriul drum de reconstrucţie şi refacere în procesul de reformă pe care şi l-a asumat şi nu poate sta cu privirea într-o parte către alte formaţiuni de dreapta sau către alte persoane.
Raluca Turcan a explicat că lui Dacian Cioloş i s-a propus să vină în PNL, dar că partidul are un proiect de recredibilizare.
„El a spus că analizează oportunităţile politice pe care le are şi va da un răspuns. Dar PNL are propriul drum, nu poate sta cu privirea într-o parte, la USR, în altă parte la alte formaţiuni de dreapta, noi trebuie să credem în drumul PNL. Niciodată un proiect mare nu va sta într-o singură persoană. Nu vreau să fie privit parcursul PNL cu gândul la anumite persoane. PNL nu aşteaptă nimic de la Dacian Cioloş. Discuţiile din partea noastră cu domnul Cioloş au fost de a deveni membru al PNL. Orice membru poate candida la funcţia de preşedinte, dar un preşedinte se alege. PNL va avea un congres mare şi nu putem avea abordări imature că vine cineva şi te face preşedinte, suntem un partid care îşi alege preşedintele”, a declarat Turcan.
Și secretarul general al PNL, Cristian Buşoi a declarat că toate partidele de dreapta, dar și Dacian Cioloș trebuie să facă front comun, împotriva PSD-ului.
„Cred că nu doar PNL, ci şi USR şi Dacian Cioloş trebuie să facem un front comun şi să facem o opoziţie mult mai puternică la măsurile economice ale PSD, ceea ce face PSD care riscă să şteargă eforturile din timpul guvernării Cioloş. PNL este principala forţă a opoziţiei, dar cred că şi celelalte forţe ale opoziţiei, chiar dacă suntem diferiţi, USR şi ceea ce încearcă să construiască Dacian Cioloş, să spunem că drumul Guvernului PSD este greşit şi periculos”, a explicat Bușoi.
USR: Dacian Cioloş este binevenit în partid, problema este de perspectivă şi dezvoltare
Deputatul USR Iulian Bulai a declarat, într-o conferinţă de presă la Bacău, că Dacian Cioloş este o persoană ”foarte stimată” în spaţiul public, care este binevenită în USR, problema fiind de perspectivă şi dezvoltare.
Potrivit acestuia, membrii USR trebuie să se gândească la preţul pe care trebuie să îl plătească pentru ca fostul premier să li se alăture. ”Domnul Dacian Cioloş este o persoană foarte stimată în spaţiul public, este un prim-ministru care a arătat că face diferenţa şi USR îşi doreşte oameni competenţi, oameni cu bune intenţii, oameni cu bună-credinţă, oameni care au dat dovadă că fac diferenţa. Dacian Cioloş este binevenit în USR, problema este de perspectivă şi dezvoltare. Ne dorim un USR care peste patru ani, pentru a ajunge la guvernare, îşi doreşte şi mici compromisuri? Da sau nu. Dacă sunt compromisuri, care sunt compromisurile respective? Suntem noi capabili sau vrem voi să creăm nişte portiţe ca unii primari din PMP sau PNL sau ALDE ar vrea să vină în USR pentru că sunt fascinaţi de domnul Cioloş şi vor să lucreze în mare parte cu el? Dar dacă ei vin şi ajungem la guvernare nu ne-am încălcat deja principiul să spunem stop traseismului?”, a afirmat deputatul.
Iohannis, despre Cioloș: Aştept şi eu să spună ce doreşte să facă!
Și președintele Klaus Iohannis a declarat, recent, că îl interesează care va fi viitorul politic al lui Dacian Cioloș, pentru că este premierul pe care el l-a propus. Întrebat dacă îl mai interesează planurile politice ale lui Dacian Cioloş, preşedintele a confirmat: „Aştept şi eu să spună ce doreşte să facă, da, mă interesează, este premierul tehnocrat pe care l-am propus”.
Iohannis spune că a mai discutat cu Cioloş şi i-a dat chiar şi sfaturi. „Mai dau sfaturi oamenilor la cerere, fiindcă cel mai bun sfat e cel care se cere”, a spus el.
Întrebat dacă Dacian Cioloş mai este o soluţie pentru PNL, Iohannis a spus că acest lucru ar trebui să îl comunice cele două părți. „Asta nu cred că este bine să spun eu. Asta trebuie să spună fie domnul Cioloş, fie PNL, fie, în varianta optimală, împreună, amândoi, dacă e sau nu e”, a spus şeful statului.
Pe de altă parte, Dacian Cioloş a declarat, recent, că organizaţia neguvernamentală pe care o lansează, alături de mai mulți membri ai Guvernului său, ia în calcul “foarte serios inclusiv un proiect politic nou, o mişcare politică sau un partid politic”.
Fostul premier a declarat că dorește să colaboreze în continuare cu PNL și USR, dar și cu alte partide politice din Parlament.