”Sunt absolut hotărât să scăpăm odată, și încerc să folosesc un termen blând, de această mizerie de pe străzi. Știți cum arată intersecțiile din România, astăzi? Ca niște balcoane de bloc în care toată lumea și-a scos chiloții la uscat, bannere, afișaj stradal. Numai cine nu a vrut nu a pus un anunț, un panou, un afiș. Sunt sluțite mai toate orașele României, mă îngrozesc când trec printr-o intersecție, în București, dar am văzut asta peste tot, și în Constanța, și în Timișoara, și în Oradea.

Deputatul PMP a mărturisit că i-a venit ideea după ce a fost în Barcelona, în primăvară, la distanță de opt ani de la ultima călătorie în acest oraș. ”Am rămas nu plăcut, ci surprins, încântat văzând un oraș aerisit. Nu există niciun afiș, au atras fonduri europene pentru reabilitatea clădirilor istorice. În București, dacă vrei, nu poți vedea nimic din minunile arhitectonice. Aș prefera să văd chiar o fațadă sluțită a unei clădiri vechi decât o mizerie de banner atârnând pe clădire”, afirmă el.

Fostul jurnalist spune că orașul trebuie redat nu doar pientonilor dar și celor care vor să admire acest oraș, să se uite și în sus, la fațadele clădirilor istorice din Capitală, să admire detaliile arhitecturii.

”Nu mai vedem nimic în Capitală, pentru că tot orizontul ne este blocat de chiloțăraie”

Robert Turcescu precizează că nu se pune problema să nu mai existe afișaj stradal, pentru că pot exista ecrane digitale, cu spoturi, iar direcțiile către un cabinet sau orice adresă, le găsim nu prin indicații pe afișe, ci prin programele de pe smartphone-uri.

Robert Turcescu ne-a declarat că cel mai des anunț pe care îl vedem pe stâlpi, cel puțin în Capitală, este celebrul ”Sap Puțuri”. ”L-am văzut din 1993, în Capitală și rezistă și acum, în formatul acela A2, lipit în stațiile de tramvai. Între timp, e adevărat, au mai adăugat și pietriș, sau altceva. Omul respectiv, pentru că și-a lăsat pe afiș numărul de telefon, ar trebui sunat de primăria de sector, și să i se spună că sunt interesați, iar apoi, când se întâlnesc, să îi spună: Uitați amenda pentru că ați lipit aceste afișe. De ce nu sună nimeni la organizatorul concertului care a împărțit orașul cu afișe și să îl amendeze pentru mizeria creată în tot orașul? s-a întrebat Turcescu.

Potrivit deputatului PMP, nu a mai existat o ”asemenea desfășurare de forțe, în materie de sluțit orașul în nicio altă urbe ca în Capitală. ”Ce greutate mare pentru primarul de sector să dea jos toate aceste afișe? Vă spun, este o mafie întreagă cu această publicitate stradală”, a mai spus el, percizând că un pas s-a făcut prin interzicerea, prin legislație, a afișajului electoral, în timpul campaniilor electorale.

Turcescu a vorbit și despre proiectul depus în luna iunie anul acestra și care se referă la obligarea universirților care au școli doctorale să publice lucrările de doctorat într-un registru, din  perioada 1990 și până în prezent.

”Unii zic că este un lucru teribil, că trebuie prezentate zeci de mii de lucări, dar nu este o operațiune chinuitoare, în ziua de astăzi, suntem în secolul 21, există copiatoare și programe care știu să tranforme textul tipărit în unul electronic. Am propus ca școlile doctorale care nu fac un astfel de lucru, după o perioadă de grație, de doi, trei ani de zile să li se retragă dreptul de a avea școli doctorale”, a spus Robert Turcescu.

El a menționat că prezentarea proiectului la Consiliul economic și social, unde sunt reprezentate sindicatele, patronatele, societatea civilă, profesori, a fost un succes, astfel că proiectul a primit acest aviz  pozitiv. ”Facem presiuni pentru a fi mai rapid pus în circuit, mi-am făcut un țel în a avea această bază de date a lucrărilor de doctorat. Sper să se trezească și majoritatea parlamentară și să înțeleagă că nu se mai poate cu atâta impostură în lucrările de doctorat”, a mai spus el.


Editorialul de Claudiu Săftoiu. Referendumul ilegal din Catalonia a învins: provinciile muncitoare fug de statul corupt

 
 

Urmărește-ne pe Google News