Vicepremierul Turciei, Nurettin Canikli, a afirmat că această decizie “nu este una benefică”, dar și că Unităţile de Apărare a Poporului este o extensie a PKK, grupare pe care Ankara o cataloghează drept una teroristă.
”Nu putem accepta prezenţa unor organizaţii teroriste care ar ameninţa viitorul statului turc. Sperăm că administraţia americană va pune capăt acestei nedreptăţi şi îşi va întoarce spatele. O asemenea politică nu este benefică, nu poţi să fii în acelaşi sac cu nişte organizaţii teroriste”, a declarat Canikli.
Recep Tayyip Erdogan urmează să se întâlnească săptămâna viitoare cu Donald Trump, iar acesta i-a criticat adeseori pe americani pentru sprijinirea YPG.
Acestea sunt primele declaraţii venite din partea unui guvernant turc, după autorizarea înarmării militanţilor YPG pentru lansarea unui ofensive asupra capitalei de-facto a jihadiştilor Statului Islamic de la Rakka.
Statele Unite au explicat că kurzii sirieni sunt esenţiali pentru a asigura victoria la Rakka, în vreme ce Turcia a argumentat că americanii ar putea să-i susţină în schimb pe rebelii sirieni înarmaţi de Ankara.
În ciuda opoziției din partea Turciei, Pentagonul va trimite luptătorilor kurzi muniţie, arme mici, mitraliere, echipamente de contrucţie, buldozere şi vehicule blindate.
”Suntem foarte conştienţi de îngrijorările de securitate ale partenerului Turcia. Vrem să-i asigurăm pe oamenii şi guvernanţii din Turcia că Statele Unite sunt angajate să prevină riscuri de securitate suplimentare şi să protejeze un aliat NATO”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Dana White.
Forţele Democrate Siriene sunt formate din miliţii arabe şi kurde, sprijinite de forţele americane de elită şi de avioanele coaliţiei internaţionale condusă de Statele Unite.
În prezent, luptătorii kurzi se bat cu jihadiştii pentru a elibera localitatea Tabqa, o poziţie strategică crucială pentru lansarea unei ofensive asupra orașului Rakka, capitala ISIS.