În declarația oficială se arată că este „foarte grav” că țările din UE s-au solidarizat cu Olanda în acest conflict, întrucât autoritățile de la Haga au încălcat, în opinia Ankarei, drepturile omului și valorile europene. „Este foarte grav că UE este de partea Olandei, care în mod clar a încălcat drepturile omului și valorile europene”, a declarat Mevlut Cavusoglu, într-un comunicat.
Mai mult, ministerul de externe turc a acuzat UE că aplică în mod selectiv valorile democratice și drepturile omului și că apelurile la calm lansate de blocul comunitar nu au nici o valoare pentru Turcia.
Declarațiile vin după ce Uniunea Europeană a avertizat Turcia să se abțină de la declarații excesive, făcând apel la o reducere a tensiunilor între Turcia și țări precum Olanda și Germania.
Criza între Olanda și Turcia a izbucnit atunci după ce premierul olandez a interzis ministrului afacerilor externe turc, Mevlut Cavusoglu, să aterizeze în această țară pentru a participa la o adunare la Rotterdam și a expulzat-o pe deținătoarea portofoliului familiei, Fatma Betul Sayan Kaya.
Miniștrii preconizau să participe la mitinguri ale diasporei turce pentru a promova ” referendumul privind întărirea prerogativelor prezidențiale, care va fi organizat în Turcia pe 16 aprilie.
Citește și:
- Olanda le cere cetăţenilor săi din Turcia să dea dovadă de prudenţă și să evite zonele aglomerate
- Tensiuni Turcia – Olanda | Proteste violente în Rotterdam și în fața ambasadelor olandeze din Turcia
- Premierul olandez refuză să prezinte scuze Turciei, Erdogan amenință: „Vor plăti pentru acţiunilor lor în multe feluri”
- Șeful NATO, apel către Turcia și Olanda în urma scandalului diplomatic dintre cele două țări
- Ambasada şi Consulatul olandez din Turcia, închise după ce ministrul turc al Familiei a fost oprit de poliție
- Vizita ministrului turc de externe, intezisă în Olanda. Reacția furioasă a lui Erdogan