Un bloc nou construit în complexul Asur Sitesi din Malatya, oraș aflat aproape de epicentrul dezastrului din Turcia, s-a prăbușit în câteva secunde, luni. Un al doilea bloc din același complex a fost avariat.
Clădirea a căzut în timpul celui de-al doilea cutremur, cel de 7,6 grade, când locuitorii își părăsiseră apartamentele, așa că nimeni nu și-a pierdut viața, scrie publicația turcă Hurriyet.
Dar ușurința cu care s-a năruit a ridicat din nou semne de întrebare cu privire la respectarea standardelor de construcție.
În anunțul de vânzare consultat de Hurriyet se preciza că imobilul are o vechime de un an și a fost construit în conformitate cu normele antiseismice.
Pe site-ul său, Is-HAK Construction, care a ridicat blocul, a spus în mod clar că este vorba despre un „proiect din beton armat, în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele, fundație rezistentă la cutremure, beton C-35/40”.
După prăbușirea clădirii, anunțul de vânzare al apartamentelor a fost eliminat de pe site, scrie Hurriyet.
De menționat că un apartament în acest bloc, considerat de lux, se vindea cu 2.850.000 de lire turcești, adică 140.000 de euro.
„Singura consolare”
Jurnaliștii Hurriyet au contactat firma pentru a întreba de ce s-a prăbușit clădirea „construită în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele”, dar răspunsul a fost doar parțial.
„Prăbușirea a fost cauzată de magazinul din blocul A. Ne pare rău. S-a prăbușit o clădire cu un magazin care are o înălțime de șapte metri. Singura noastră consolare este că nimeni nu se afla în bloc în momentul prăbușirii”, a spus un reprezentant al companiei.
Jurnaliștii au mai întrebat dacă înălțimea de 7 metri a magazinului era conformă cu normele antiseismice, dacă magazinul a fost construit cu această înălțime de la bun început sau dacă a fost ridicat la 7 metri ulterior, dar oficialii firmei nu au mai răspuns.
Lecțiile trecutului
Discuțiile despre nerespectarea standardelor în construcții au reînviat cu furie în ultimele zile în Turcia, după cutremurul care a pus la pământ mii de clădiri în cele zece provincii afectate.
Jurnaliști și specialiști au sugerat că practicile neglijente în construcție par să fi sporit numărul de clădiri prăbușite și implicit numărul de victime. Asta, deși autoritățile și firmele de construcții știau foarte bine că blocurile construite se află într-o zonă seismică periculoasă.
Turcia nu a învățat aproape nimic din lecțiile cutremurelor trecute, normele în construcția clădirilor sunt mai mult ignorate decât respectate, iar țara își continuă dezvoltarea haotică, bazată chiar pe industria construcțiilor, unde marile contracte publice sunt acordate frecvent acoliților guvernului, a scris, în Washington Post, Asli Aydintasbas, jurnalistă turcă și cercetătoare la think-tank-ul american Brookings Institution.
Despre acest subiect a vorbit și Mark Quigley, profesor specializat în știința cutremurelor la Universitatea din Melbourne, într-o analiză pentru publicația The Conversation.
În ciuda unui risc seismic bine-cunoscut în Turcia, a scris acesta, regiunea lovită de cutremur are o infrastructură vulnerabilă. Multe dintre clădirile prăbușite par să fi fost construite din beton, fără o armătură seismică adecvată, a spus el.
În acest timp, turcii au început să se întrebe ce s-a întâmplat cu banii strânși de guvern din 1999 și până acum din așa-numita „taxă pe cutremur”.
Statul a adunat miliarde de dolari din această taxă specială, care ar fi trebuit să meargă în prevenirea dezastrelor și dezvoltarea serviciilor de urgență, dar nimeni nu poate vedea acum rezultatele.