„Nu-mi găsesc tatăl nicăieri – nici sub dărâmături, nici în spitale, nicăieri”, spune avocatul Mervat Nasri, din Siria.

Cel puțin 7.000 de persoane au fost ucise de cutremur în Siria. Printre ei se numără și mama și fratele lui Nasri, dar spre deosebire de tatăl său, ei au fost găsiți sub dărâmături după trei zile.

Nici în Turcia operațiunile de găsire și identificare a celor dispăruți nu decurg mai bine. Autoritățile sunt vagi în furnizarea de informații privind numărul de oameni dispăruți.

Ahmet Hilal, profesor de medicină legală la Universitatea Cukurova din Adana, a declarat că cercetările sale în zona afectată au descoperit că în prezent există aproximativ 1.470 de morți neidentificați.

Interviuri recente cu experți, supraviețuitori și oficiali implicați în eforturile de recuperare au arătat că a fost haos în primele zile de după dezastru, cu persoane rănite trimise la spitale îndepărtate, unde ar fi murit fără știrea rudelor lor, și trupuri neidentificate îngropate în grabă, pentru că salvatorii nu aveau unde să le depoziteze.

Chinul celor care au rude dispărute

În săptămânile de după cutremur, autoritățile turce au început să folosească amprente digitale, teste ADN și fotografii pentru a încerca să lege cadavrele neidentificate de rudele lor apropiate.

„Mi-au arătat 150 de poze cu morți, dar nu era printre ei. Apoi am cedat psihic”, a spus Suheyl Avci după ce a părăsit containerul unde se făcea identificarea, pentru a fuma o țigară. „Fratele meu continuă să se uite.”

Avci a pierdut peste 20 de rude în urma cutremurului, dar încă mai căuta o mătușă. Auzise un zvon că o femeie cu numele ei a fost scoasă în viață din dărâmături, dar nu a reușit să o găsească.

Alte familii au primit confirmări dureroase ale pierderii în fotografii. „Era ca un munte fiul meu”, a strigat Makbule Karadeniz, în vârstă de 62 de ani, după ce l-a recunoscut într-o poză pe fiul ei mort, Sait, în vârstă de 35 de ani.

„Cât va trebui să așteptăm?”

După cutremur, Sakine Nur Gul, în vârstă de 27 de ani, a mers pe viscol și pe drumurile pline de vehicule de urgență pentru a ajunge la clădirea în care locuia familia sa în orașul Antakya, ajungând la 19 ore după ce aceasta se prăbușise.

Presupunând că rudele ei au fost îngropate înăuntru, ea a așteptat lângă dărâmături, în timp ce salvatorii săpau după cadavre și supraviețuitori. Dar când au ajuns la subsol, în a șasea zi de căutări, nu i-au găsit rudele.

Așa că a început o odisee dureroasă pentru a-și găsi mama, tatăl și fratele, care erau printre cele 28 de persoane dispărute din aceeași clădire. A vizitat spitale și cimitire din zonă și a dat sânge, în speranța că ADN-ul ei va duce la identificarea lor.

De la început, a spus ea, a găsit spații mari cu morminte noi, numerotate, dar nimeni care să explice cine a fost îngropat acolo. Unele spitale au refuzat să-i arate fotografii cu pacienți neidentificați aflați în unitățile lor de terapie intensivă, invocând preocupări legate de confidențialitate. „Cât va trebui să așteptăm?”, se întreabă ea retoric.

Și în trecut, cutremurele mari din Turcia s-au soldat cu un număr ridicat de persoane dispărute despre care nu s-a mai aflat nimic, notează NYT.

Cutremurul din 6 februarie a distrus sute de mii de clădiri în sudul Turciei, printre care și spitale, și a făcut de nelocuit multe altele. Peste 2 milioane de persoane au rămas fără adăpost.

Cel puțin 47.000 de persoane au murit în Turcia ca urmare a cutremurului de 7,8 grade, care a fost urmat la câteva ore de un alt seism de 7,5. Alte 7.00 de persoane au murit în Siria, potrivit celui mai recent bilanț.

Pagubele materiale provocate în Turcia de cutremurul devastator din 6 februarie depăşesc 100 de miliarde de dolari, potrivit unui calcul realizat de Banca Mondială, ONU, Uniunea Europeană şi guvernul turc.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News