Oamenii au început să fie tot mai furioși în Turcia, acuzând răspunsul lent și inadecvat al autorităților la puternicul cutremur care a provocat deja peste 9.500 de morți în cele zece provincii afectate și în Siria vecină, într-un moment în care șansele de a găsi supraviețuitori se reduc cu fiecare oră, scrie The Guardian.

„Nu există nici măcar o singură persoană aici. Suntem sub zăpadă, fără casă, fără nimic”, a declarat pentru Reuters Murat Alinak, un supraviețuitor din Malatya, care a rămas fără adăpost și nu își găsește rudele.

Există mai multe exemple în care intervenția autorităților pare să fie redusă sau inexistentă.

În ciuda situației critice, nicio echipă de salvare nu ajunsese în orașul Gaziantep în primele 12 ore de la dezastru, așa că apropiații victimelor și polițiștii locali începuseră să caute singuri, printre ruine, au declarat martorii pentru AFP.

Când salvatorii au venit în cele din urmă luni seara, au lucrat doar câteva ore înainte de a se retrage pentru noapte.

Numeroși turci s-au declarat furioși și de felul în care s-a intervenit în provincia Hatay, unde cutremurul a dărâmat mai multe clădiri guvernamentale, inclusiv filiala locală a agenției turce de intervenție în caz de dezastre, AFAD.

Dealul de la Coțofenești, locul unde a fost găsit coiful dacic, scanat cu tehnologia care a descoperit templele mayașe. Expert: „Rezultatele au fost spectaculoase”
Recomandări
Dealul de la Coțofenești, locul unde a fost găsit coiful dacic, scanat cu tehnologia care a descoperit templele mayașe. Expert: „Rezultatele au fost spectaculoase”

„Sunt atât de supărat”, a declarat analistul Gönül Tol, de la Middle East Institute, un think-tank din Washington. „Oamenii încearcă să-i scoată pe cei dragi prinși sub dărâmături. Este frig, plouă, nu există electricitate”, a spus acesta.

În lipsa salvatorilor, voluntarii au spus că vor trebui să intervină ei înșiși pentru a încerca să salveze ce se mai poate salva.

„Mergem în diverse locuri pentru a ajuta oamenii care inițial trebuiau să fie salvați de Semiluna Roșie, dar unde nu vine niciun ajutor”, a declarat Ceren Soylu, membru al unui grup de voluntari înființat de Partidul Iyi, un partid de opoziție de dreapta, potrivit The Guardian.

Murat Harun Öngören, un coordonator al AKUT, cea mai mare organizație de ajutor și salvare a societății civile din Turcia, a declarat că eforturile de a ajunge la persoanele afectate din sudul Turciei au fost grav îngreunate de vremea rece și de ger – precum și de mărimea zonei afectate.

„Taxa pe cutremur”

Pe fondul acestei disperări, nemulțumirea crește din ce în ce mai mult în legătură cu așa-numita „taxă de cutremur” percepută de guvernul turc populației, care ar trebui să fie folosită pentru prevenirea dezastrelor și pentru dezvoltarea serviciilor de urgență.

Cum a fost manipulată administrația Trump de trimisul lui Putin în negocierile pentru încetarea focului în Ucraina
Recomandări
Cum a fost manipulată administrația Trump de trimisul lui Putin în negocierile pentru încetarea focului în Ucraina

Fondurile ar fi trebuit să finanțeze de asemenea proiecte de consolidare a clădirilor și de pregătire a orașelor pentru a face față mai bine cutremurelor.

„Taxa specială de comunicare”, așa cum o numește oficial guvernul, a început să fie percepută în 1999, după cutremurul puternic care a lovit nord-vestul Turciei, provocând 17.000 de morți, scrie BBC.

Dar guvernul nu a explicat niciodată public cum sunt cheltuiți banii, potrivit BBC Turc. „Unde au dispărut toate taxele noastre, colectate din 1999?”, a întrebat într-o discuție cu AFP Celal Deniz, un supraviețuitor.

Un scandal pe această temă a izbucnit și în noiembrie 2020, după un alt cutremur puternic, în Izmir.

În acel moment, o statistică arăta că din 1999, guvernul strânsese deja din această taxă în jur de 147,2 miliarde de lire turcești – 17,5 miliarde de dolari, scrie site-ul Arab News.

Dar principalul partid de opoziție din țară, Partidul Republican al Poporului (CHP), a acuzat guvernul că a folosit în mod abuziv peste 71 de miliarde de lire din acești bani.

„Acești bani trebuiau să fie folosiți pentru transformarea urbană și pentru a face locuințele din zonele afectate de cutremur mai rezistente. Cu toate acestea, aproximativ 70 de miliarde de lire din aceste taxe au fost cheltuite în alte scopuri, iar acest capital a fost transferat către constructorii apropiați de guvern”, a declarat atunci Alpay Antmen, un avocat și politician CHP, pentru site-ul Arab News.

Doi tineri soți din Jurilovca produc miere din izmă de baltă: „A fost o surpriză și pentru noi!”
Recomandări
Doi tineri soți din Jurilovca produc miere din izmă de baltă: „A fost o surpriză și pentru noi!”

„Zeci de miliarde de dolari au fost risipite pentru a ușura povara datoriilor antreprenorilor pro-guvernamentali”, a spus el

CHP a mai spus că, dacă veniturile din impozitul pe cutremur ar fi fost folosite în mod corespunzător, milioane de clădiri din întreaga țară ar fi putut fi consolidate pentru a le ajuta să supraviețuiască cutremurelor puternice anticipate.

La începutul lui 2020, Erdogan refuzase însă să dea detalii despre cheltuirea taxei. „I-am cheltuit acolo unde trebuia să fie cheltuiți. Nu avem timp să oferim responsabilitate pentru chestiuni de acest gen”, a spus el.

Erdogan se ocupă de criticii guvernului

Eșecul guvernului ar putea să-l coste serios pe Erdogan, în an electoral. Prăbușirea a mii de clădiri a dezvăluit încă o dată standardele neglijente care au marcat boom-ul imobiliar din Turcia.

„Se pare că taxele speciale pentru cutremur au fost deturnate, iar corupția și, mai ales, legăturile dintre guvern și firmele de construcții prietenoase au făcut ca aceste reglementări să fie în mare parte ignorate”, observă analistul Howard Eissenstat într-un text publicat pe site-ul Middle East Institute.

În condițiile în care infrastructura de bază a fost grav avariată, eșecul lui Erdoğan de a mobiliza pe deplin armata pentru a ajuta la eforturile de salvare pare de neînțeles, adaugă acesta.

În trecut, generalii în retragere s-au plâns în mod public că guvernul a încetat să mai permită trupelor să se antreneze pentru a răspunde la dezastre, iar agenția guvernamentală de intervenție în caz de urgență, condusă de Ministerul de Interne, este copleșită.

În acest timp, deși a făcut apel la unitate națională, Erdoğan nu a reușit să își înăbușe instinctele partizane, așa că în dimineața zilei de 6 februarie a dat telefoane prin care a oferit sprijin municipalităților conduse de partidul său, dar se pare că a neglijat să sune conducerea celor controlate de opoziție, mai spune analistul.

Iar pe 7 februarie, el a ținut un discurs televizat în care a început chiar să atace criticii guvernului.

Ulterior, în aceeași zi, procurorul de stat din Istanbul a inițiat primele anchete penale împotriva jurnaliștilor care au formulat astfel de critici, arată publicația Turkishminute.

   

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

pazabuna   •   08.02.2023, 15:10

Info gasita :La 1 mai 2003 s-a produs un cutremur relativ puternic in Estul Turciei, zona BINGOL, destul de aproape de jonctiunea dintre EAF si NAF. Cutremurul a avut magnitudinea moment 6,4 si intensitatea maxima in zona epicentrala de IX grade. Cutremurul a avut un mecanism de decrosare. La inceputul aceluiasi an 2003, pe 27 ianuarie, un alt cutremur de decrosare avusese loc tot in Estul Turciei, dar in zona PULUMUR, langa ERZINCAN! Cutremurul din ianuarie a avut magnitudinea Mw 6,1. Deci: doua cutremure de decrosare in Estul Turciei in 2003, iar dupa ele, la 27 octombrie 2004 s-a produs cutremurul din Vrancea cu magnitudinea de 6,0 grade. Iata, deci, de ce este nevoie pentru ca in Vrancea sa se produca un cutremur cu magnitudinea in jur de 6,0 sau mai mare. Zona BINGOL este destul de sensibila; precedentul cutremur anterior celui din 2003 avusese loc la BINGOL pe 22 mai 1971, magnitudinea acestuia fiind de 6,9 grade Mw. Cutremurul din 1971 de la BINGOL a fost urmat de alte seisme puternice produse la LICE pe 6 septembrie 1975 (Mw 6,6) si in zona VAN-CALDIRAN la 24 noiembrie 1976 (Mw 7,3). Cutremurul major din Vrancea de la 4 martie 1977 a venit tocmai dupa seria acestor cutremure din Estul Turciei: 1971, 1975 si 1976. Quod erat demonstrandum. E nevoie de cutremure cu mecanism de decrosare in Estul Turciei, cu magnitudini de cel putin 6,0-7,0 grade, pentru ca in Vrancea sa se poata produce un cutremur cu magnitudinea in jur de 6,0 sau mai mare. Asta e situatia.

seaman651   •   08.02.2023, 14:58

Asta se intampla intotdeauna cand dictatorii sunt lasati pe viata in functiile de "conducere". Erdogan trebuia eliminat de la "lovitura de stat", cand l-a salvat Putler.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Unica.ro
Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Viva.ro
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Culisele cutremurului din Antena 1. Mihaela Tatu, dată afară chiar de ziua ei: “Ficatul meu nu duce atâta întuneric...”. Mirela Vaida pleacă, și ea, de la “Acces Direct”
Libertateapentrufemei.ro
Culisele cutremurului din Antena 1. Mihaela Tatu, dată afară chiar de ziua ei: “Ficatul meu nu duce atâta întuneric...”. Mirela Vaida pleacă, și ea, de la “Acces Direct”
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
Adevarul.ro
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
Prințul Harry, CRITICAT DUR de președinta Sentebale, organizația caritabilă pe care a înființat-o și din care a demisionat: „Această cascadorie publicitară…”
Elle.ro
Prințul Harry, CRITICAT DUR de președinta Sentebale, organizația caritabilă pe care a înființat-o și din care a demisionat: „Această cascadorie publicitară…”
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Fuga de sărăcie s-a oprit sub roţile unui camion: mamă moartă, copilă în stare gravă după o spargere eşuată, în Caraş-Severin
Observatornews.ro
Fuga de sărăcie s-a oprit sub roţile unui camion: mamă moartă, copilă în stare gravă după o spargere eşuată, în Caraş-Severin
Horoscop 7 aprilie 2025. Fecioarele se vor simți mult mai bine decât zilele trecute, apoi, vor găsi motive pentru a păstra această stare
HOROSCOP
Horoscop 7 aprilie 2025. Fecioarele se vor simți mult mai bine decât zilele trecute, apoi, vor găsi motive pentru a păstra această stare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI