UPDATE: Premierul olandez Mark Rutte a calificat marți sancțiunile decise de Turcia la adresa țării sale drept „nu foarte dure”, dar nepotrivite, în condițiile în care partea olandeză are mai multe motive să fie deranjată de situația care a dus la actualul conflict diplomatic. Potrivit acestuia, sancțiunile impuse de Ankara includ înghețarea relațiilor diplomatice, dar nu vizează în nici un fel relația economică dintre cele două țări. „Mi se pare în continuare ciudat că Turcia pomenește despre sancțiuni când noi avem motive clare să fim foarte supărați pentru cele întâmplate la sfârșitul săptămânii trecute”, a afirmat premierul Rutte pentru Reuters.
Oficialul turc a avertizat că nu îi va permite ambasadorului olandez, Kees Cornelis van Rij, să se întoarcă la Ankara, acesta aflându-se în prezent în afara Turciei.
”S-a decis ca până când lucrurile pe care le-am spus nu sunt îndeplinite, ambasadorului olandez să nu i se permită întoarcerea”, a spus Kurtumulus în urma unei întrevederi la Ankara.
Numan Kurtulmus a subliniat că Guvernul turc va suspenda „relațiile la nivel înalt și toate întâlnirile programate cu Olanda”, precizând că permisiunea acordată oficialilor olandezi în decembrie pentru zboruri diplomatice a fost, de asemenea, anulată. Mai mult, vicepremierul turc a declarat că va propune Parlamentului desființarea unui grup parlamentar de prietenie turco-olandez.
Tensiunile diplomatice dintre cele două țări au escaladat în weekend după ce Premierul olandez, Mark Rutte, a spus că a fost nevoit să împiediece accesul a doi miniştri turci pe teritoriul ţării sale şi să le interzică să participe la mitinguri cu alegătorii turci deoarece Ankara a ameninţat cu sancţiuni împotriva Guvernului său. El a spus că a fost şocat să vadă că un ministru turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a încercat să ajungă la un miting de la Rotterdam după ce Guvernul i-a comunicat clar faptul că nu este binevenit. De asemenea, ministrul turc al Familiei, Fatma Betul Sayan Kaya, a fost împiedicat sâmbătă să între în Consulat şi a fost apoi escortat la graniţa cu Germania. Aceasta a venit sâmbătă noapte cu maşina la Rotterdam pentru a participa la un miting care avea drept scop promovarea referendumului din luna aprilie prin care se doreşte consolidarea puterilor executive ale preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.
Totodată, Olanda a cerut cetăţenilor săi aflaţi în Turcia să fie prudenţi și să evite zonele aglomerate.
Criza diplomatică dintre Ankara și Haga are loc înaintea alegerilor legislative din Olanda, prevăzute miercuri. Partidul deputatului antiislam Geert Wilders este creditat de ultimele sondaje imediat în urma partidului premierului Mark Rutte.
Citește și:
- Olanda le cere cetăţenilor săi din Turcia să dea dovadă de prudenţă și să evite zonele aglomerate
- Tensiuni Turcia – Olanda | Proteste violente în Rotterdam și în fața ambasadelor olandeze din Turcia
- Premierul olandez refuză să prezinte scuze Turciei, Erdogan amenință: „Vor plăti pentru acţiunilor lor în multe feluri”
- Șeful NATO, apel către Turcia și Olanda în urma scandalului diplomatic dintre cele două țări
- Ambasada şi Consulatul olandez din Turcia, închise după ce ministrul turc al Familiei a fost oprit de poliție
- Vizita ministrului turc de externe, intezisă în Olanda. Reacția furioasă a lui Erdogan