Guvernul de la Ankara a început de săptămâna aceasta să raporteze toate infectările cu coronavirus depistate oficial, și nu doar numărul de pacienți tratați în spital, ridicând astfel numărul total de cazuri zilnice la 30.000.

Pe baza noii raportări, Turcia a sărit din plutonul țărilor cel mai puțin afectate în cel al țărilor cele mai lovite de epidemie.

Noul total al infectărilor zilnice – în jur de 30.000 de cazuri – nu a surprins absolut deloc Asociația Medicală din Turcia, care a avertizat de luni bune că cifrele guvernului ascund gravitatea crizei și că lipsa de transparență contribuie de fapt la creșterea epidemiei.

De fapt, asociația consideră că cifrele reale sunt chiar mai mari – în jur de 50.000 de infectări zilnice.

Nicio țară nu poate raporta numărul precis de infectări, din moment ce multe cazuri nesimptomatice rămân nedetectate, dar modul în care Ankara alesese până acum să facă comunicările o plasau într-o falsă zonă de succes, cel puțin în comparație cu Italia, Marea Britanie sau Franța.

Asta s-a schimbat brusc miercuri, când numărul de cazuri zilnice a sărit de la 7.400 la 28.300.

Numărul de noi cazuri oficiale de infectare a crescut spectaculos în Turcia după schimbarea modalității de raportare | Sursa: Worldometers

În prezent, spitalele țării sunt suprasolicitate, cadrele medicale sunt obosite, iar specialiștii care derulează anchetele epidemiologice fac eforturi serioase pentru a face față situației, spune Sebnem Korur Fincanci, președintele asociației medicale pentru AP.

”Este furtuna perfectă”, explică Fincanci, a cărui asociație a devenit ținta criticilor lui Recep Tayyip Erdogan și a aliaților săi naționaliști. Motivul: pune la îndoială cifrele oficiale și gestionarea epidemiei.

În vreme ce ministrul sănătății a apreciat că rata de ocupare a paturilor ATI este de 70%, Ebru Kiraner, care conduce Asociația Asistentelor de la Terapie Intensivă, spune că paturile ATI din Istanbul sunt aproape ocupate în totalitate, medicii încercând să găsească acum locuri pentru pacienții aflați în stare gravă.

Există o lipsă de asistente, iar personalul actual este extenuat, spune aceasta.

”Asistentele de la ATI nu s-au mai întors la viața normală din luna martie. Copiii lor nu le-au mai văzut figurile fără măști de luni de zile”, explică Kiraner.

În acest timp, președintele Erdogan este însă optimist și consideră că nu există probleme în ceea ce privește capacitatea spitalelor.

El a dat vina pentru creșterea numărului de cazuri pe seama oamenilor care refuză să poarte măști și să respecte distanțarea socială.

Totuși, autoritățile au admis gravitatea situației încă de luna trecută, când au suspendat concediile cadrelor medicale și au interzis temporar demisiile și pensionările anticipate. Măsuri similare fuseseră aplicate în martie.

Număr record de decese și multe semne de întrebare

Între timp, numărul deceselor a crescut constant și a atins un prag record. Sâmbătă, Turcia ajunsese la 13.373 de decese, cu 182 de persoane decedate într-o singură zi din cauza virusului.

Chiar și aceste cifre record sunt însă disputate, scrie AP.

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a declarat că 186 de persoane au murit din cauza bolilor infecțioase pe 22 noiembrie spre exemplu – o zi în care guvernul anunțase doar 139 de decese COVID în întreaga țară.

Primarul a mai spus că în jur de 450 de înmormântări au loc zilnic în orașul cu 15 milioane de locuitori, comparativ cu cele 180-200 de înmormântări zilnice care aveau loc în noiembrie anul trecut.

Cifrele mari ale mortalității în exces sugerează că și numărul deceselor COVID este mai mare decât cel raportat oficial.

”Putem combate epidemia doar printr-un proces care este foarte transparent”, a declarat Imamoglu, care este unul dintre liderii opoziției.

”Rusia și Germania au anunțat un bilanț mai mare al deceselor. Și-a pierdut Germania din strălucire? S-a prăbușit Rusia?”, a întrebat primarul Istanbulului.

Ministrul sănătății, Fahrettin Koca, a respins declarațiile lui Imamoglu și a insistat că toate raportările sunt corecte.

Medicii cer un lockdown

Săptămâna trecută, Erdogan a anunțat o nouă serie de măsuri care au rolul de a combate epidemia fără să afecteze foarte mult economia și-așa slăbită.

A introdus restricții de circulație pe timp de noapte pentru prima oară din iunie, dar le-a limitat la weekend. A închis restaurantele și cafenelele cu execepția livrărilor la domiciliu și a redus programul mall-urilor, al magazinelor și al frizeriilor.

Atât Fincanci cât și Kiraner, reprezentanți ai organizațiilor profesionale medicale, cred însă că măsurile nu sunt suficiente.

”Avem nevoie de un lockdown total pentru cel puțin două săptămâni, dacă nu patru săptămâni, adică perioada cea mai potrivită, potrivit experților”, spune Fincanci.

Ministrul sănătății a admis că numărul pacienților aflați în stare gravă este în creștere și a precizat că unele orașe, precum Istanbul și Izmir, se confruntă cu un al treilea vârf.

Turcia va aștepta însă două săptămâni, pentru a vedea care este efectul actualelor măsuri restrictive, înainte de a decide dacă trebuie să apeleze la un lockdown.

 
 

Urmărește-ne pe Google News