UPDATE ora 17.05: Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Turciei a anunțat oficial că țara condusă de Erdogan îl susţine pe Mark Rutte la șefia NATO. „Astăzi am informat Bruxelles-ul”, a declarat Oncu Keceli pentru AFP.
***
Știrea inițială: Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit pe 16 aprilie la Istanbul cu Mark Rutte.
Erdogan a declarat public că speră că următorul secretar general NATO va da prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei: „I-am spus că, în conformitate cu spiritul Alianţei, nicio organizaţie teroristă, în special PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) şi asociaţii săi, nu trebuie tolerată”.
Klaus Iohannis a discutat telefonic ultima dată cu Erdogan pe 19 aprilie.
NATO ia numai decizii prin consens, prin urmare șeful NATO are nevoie de sprijinul tuturor celor 32 de state membre pentru a fi desemnat secretar general.
Turcia, alături de Ungaria și Slovacia, era una dintre țările care nu îşi anunţaseră decizia privind sprijinul pentru succesorul lui Stoltenberg.
Rutte, principalul adversar al lui Iohannis la șefia NATO
În februarie, președintele Klaus Iohannis a spus că ar fi inadmisibil ca, după alegerile europarlamentare din iunie, nicio poziție relevantă în UE să nu fie ocupată de o persoană din Europa de Est.
O lună mai târziu, Klaus Iohannis a anunțat că intră în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO, deținută acum de Jens Stoltenberg. Principalul contracandidat este premierul olandez Mark Rutte, care deocamdată nu și-a anunțat candidatura.
Înainte ca Iohannis să își anunțe intenția, mai multe țări, precum Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania, s-au pronunțat public în favoarea nominalizării lui Rutte. Ulterior, SUA au confirmat și prin ambasadorul la NATO că îl susțin pe Rutte pentru șefia Alianței, nu pe „prietenul” Iohannis.
La jumătatea acestei luni, Klaus Iohannis a declarat că există discuţii „foarte intense”, care vor continua, dar „chestiunile NATO nu se discută în public”.
Șeful NATO are un mandat de patru ani, care poate fi prelungit și este numit prin consens obținut prin consultări diplomatice de către cele 32 de state membre. În acest moment, Jens Stoltenberg deține funcția de secretar general, până în octombrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
iugavirgil • 30.04.2024, 08:22
era de asteptat , rutte e politician nascut si scolit , nato este la olandezi de la infiintarea organizatiei ,
Trandafir • 30.04.2024, 07:58
S-a dus ultima speranta a lui Joshanis. Se comuta pe ceva Sef pe la UE. Sa vezi atunci ce mandrii vor fi toti rumanii, nu numai Ciolacul.
suparman • 29.04.2024, 21:07
Nu stiu cum de lumea nu intelege ca cel mai bun candidat la sefia NATO este Nicusor Dan. El ar ataca instanta toate PUZ-urile date pentru constructia sau extinderea bazelor NATO din Romania, si asta ar fi mai mult decat au facut impreuna toti sefii NATO pana acum😂