Daca sunteti dornici de distractie la maximum si vreti un superbronz de mare si cu ‘reflexe aramii de munte in acelasi timp, atunci puteti alege o excursie in Turcia. Dupa o ora si jumatate de zbor de la Bucuresti, ajungeti in Antalya, unde primul lucru care sare in ochi sunt muntii stancosi si presarati cu pini.

In statiunile din regiunea Antalya, turcii  va primesc ca pe vechi amici. Aveti grija insa sa nu va imprieteniti cu ei prea mult, ca nu mai aveti scapare pana nu cumparati ceva din magazinele lor!

In 90% din hotelurile din Antalya se practica all-inclusive

Fie ca mergeti in Kemer, Belek, in Lara sau in orice statiune din regiunea Antalya, va convingeti imediat de un lucru: otomanii chiar stiu sa faca turism. 90% din hoteluri sunt de 4-5 stele, unde regimul de cazare e all-inclusive sau ultra-all-inclusive. Iar aici, urmasii lui Baiazid va trateaza regeste: zeci de sortimente de bucate, soiuri de vin cat cuprinde si bere la discretie. Toate acestea servite de chelneri amabili, care va intreaba in engleza ‘De unde sunteti?, iar cand aud de Romania incep sa strige: ‘Hagi, Hagi si ‘Lucescu. Mai placut este cand pronunta in romana ‘Buna ziua, ‘Cu placere sau chiar ‘Bine ati venit.

Obositor e insa la cumparaturi, asta in cazul in care nu aveti darul ‘tocmelii. Turcii nu va spun un pret fix al produselor pe care le comercializeaza. Totul se trateaza in termenii ‘am o reducere pentru tine sau ‘daca iei mai multe, iti fac un discount si ajungeti in acest ritm sa stati ore intregi in magazine fara sa cumparati mare lucru.

„Am gasit aici servicii foarte bune”

Catalin si Ramona Onea, alaturi de prietenii lor Marius Frunzetti si Elena Surigeanu, au fost incantati la maximum de serviciile pe care le-au gasit in Turcia. Fiind pentru prima oara in Antalya, cei patru bucuresteni ne-au spus ca diferenta e foarte mare fata de litoralul romanesc. ‘Toata lumea e amabila, iti ofera ce vrei si ce nu vrei. Aici poti sa ai servicii foarte bune pe bani putini, ne-a marturisit Marius.

Iata preturile

O croaziera de 7 ore pe Mediterana, in care sunt incluse mancarea si bautura, costa 40 de euro

Un sortiment de clatite turcesti facute pe plita, cu mar si scortisoara sau cu branza, costa 3 euro, asta daca nu stati la hotel cu regim all-inclusive, unde sunt gratis

Un masaj cu spuma de 20 de minute costa intre 30 si 40 de euro

 

Mancare
Daca stati la hotel in regim all-inclusive si vreti totusi sa faceti o plimbare prin statiune e bine sa stiti ca:
O pizza costa 7 euro
O bere – de la 2 la 4 euro
O inghetata la cornet – 1 euro

Ce trebuie sa stiti cand ajungeti in Turcia

Nu plecati fara pasaport, pentru ca Turcia nu e membra a Uniunii Europene si fara acest act nu puteti trece la vama. La intrarea in Turcia se plateste o taxa de 10 euro sau 12 dolari. Luati-va si euro, si dolari. De multe ori iesiti in avantaj folosind dolari.

Nu se da bacsis chelnerilor. Banii se pun in-tr-o cutiuta pe care scrie ‘tips si care exista in fiecare bar sau restaurant.

Fiti pregatiti sa negociati. Daca stiti cum sa va tocmiti, puteti cumpara totul la jumatate de pret. Si meniul de la restaurante sau de la discoteci se negociaza.

In cazul in care mergeti numai fete la cumparaturi nu intrati prea mult in vorba cu turcii, pentru ca veti primi ime-diat o invitatie la cafea.

Daca vreti sa faceti baie in mare, luati-va din statiune papuci speciali, pentru ca altfel va rupeti picioarele in pietrele din apa.

Luati-va creme de plaja de acasa, pentru ca acolo sunt scumpe.

Sambata: concluzia noastra

Asa cum v-a obisnuit in ultimii ani, Libertatea va prezinta o serie de reportaje comparative intre  destinatiile estivale aflate in topul preferintelor turistilor nostri: Romania, Bulgaria, Grecia si Turcia.

 

Urmărește-ne pe Google News