Locuitorii ansamblului rezidențial Ronesans Rezidans, un complex de locuințe de lux din sudul Turciei, au crezut că apartamentele lor sunt „rezistente la cutremur” până când structura s-a prăbușit precum piesele de domino în urma cutremurelor, provocând moartea a sute de persoane.
Deschis în urmă cu zece ani, complexul era descris atunci ca „o bucată de paradis”.
„Fratele meu a locuit aici timp de zece ani. Se spunea că este sigur în caz de cutremur, dar puteți vedea rezultatul. A fost prezentată ca fiind cea mai frumoasă reședință din lume. Este într-o stare oribilă. Nu există nici ciment, nici fier așa cum trebuie în ea. Este un adevărat iad”, a declarat Hamza Alpaslan, un bijutier în vârstă de 47 de ani.
În timp ce Ronesans Rezidans s-a prăbușit la cutremur, mai multe clădiri mai vechi din apropierea blocului cu 249 de apartamente au rămas în picioare.
„Am închiriat o locuință aici ca fiind un loc de elită, un loc sigur”, a declarat Sevil Karaabduloglu, un bărbat a cărui fiică se află încă sub dărâmături.
În acest complex a locuit și fotbalistul ghanez Christian Atsu, care a jucat pentru echipa locală Hatayspor și care încă nu a fost găsit.
Furie din cauza corupției din sectorul construcțiilor
La aproape două săptămâni de la cutremurele de peste 7 grade pe scara Richter care au ucis aproximativ 44.000 de oameni în Turcia și Siria și au lăsat milioane de persoane fără adăpost, indignarea crește tot mai mult, în urma a ceea ce turcii acuză practici de construcție corupte și dezvoltări urbane profund defectuoase.
Zeci de persoane intervievate de Reuters în orașul Hatay, unde se afla complexul, au acuzat antreprenorii că au folosit materiale ieftine sau nepotrivite, iar autoritățile că au dat dovadă de clemență față de construcțiile sub standarde.
„Cine este responsabil?! Toată lumea, toată lumea, toată lumea”, a spus Alpaslan, acuzând autoritățile locale și inspectorii de construcții.
Dezvoltatorul complexului, Mehmet Yasar Coskun, a fost arestat pe aeroportul din Istanbul în timp ce se pregătea să se îmbarce într-un avion cu destinația Muntenegru.
„Publicul caută un criminal, un vinovat. Clientul meu a fost ales ca fiind acest vinovat”, a declarat avocatul lui Coskun, Kubra Kalkan Colakoglu, în fața procurorilor, adăugând că imobilul era solid și deținea toate licențele necesare, iar dezvoltatorul a negat orice faptă ilegală, relatează agenția de presă turcă Anadolu.
Ministerul turc al Urbanismului estimează că 84.700 de clădiri s-au prăbușit sau sunt grav avariate.
Autoritățile turce au promis să investigheze prăbușirea clădirilor. Până acum, 246 de suspecți, inclusiv constructori, sunt anchetați, dintre care 27 au fost arestați.
„Nicio dărâmătură nu este curățată fără a colecta probe. Toți cei care au avut o responsabilitate în construirea, inspectarea și utilizarea clădirilor sunt evaluați”, a declarat ministrul justiției, Bekir Bozdag.
Partidul președintelui Erdogan, AK, aflat la guvernare, a pus un mare accent pe construcții, ceea ce a contribuit la stimularea creșterii economice în cele două decenii în care formațiunea a fost la putere, deși sectorul a avut de suferit în ultimii cinci ani, din cauza dificultăților economice.
Partidele de opoziție au acuzat guvernul că nu a aplicat reglementările privind construcțiile și că a cheltuit greșit taxele speciale percepute după ultimul cutremur major din 1999 pentru a face clădirile mai rezistente la seisme.
Erdogan susține că opoziția spune minciuni, acuzând că scopul este oprirea investițiilor.
Documente căutate printre dărâmături
La trei kilometri distanță de Ronesans Rezidans se află o clădire de stat avariată, legată de Ministerul turc al Urbanismului, unde localnicii și activiștii au declarat că documente vitale legate de siguranța construcțiilor și controlul calității au fost împrăștiate printre dărâmături.
Omer Mese, un avocat din Istanbul, a declarat că a supravegheat zona și că încearcă să salveze documentele care pot fi dovezi foarte importante, deși unele acte au fost distruse în timp ce oamenii rămași fără adăpost căutau tot ceea ce puteau arde pentru a se încălzi.
„Existau multe documente oficiale cu semnături originale. A fost esențial să le salvăm și să le protejăm pentru ca responsabilii de acest dezastru să poată fi aduși în fața justiției”, a spus avocatul, adăugând că actele conțin date despre beton și teste de rezistență la cutremur.
„Am citit știrile despre antreprenorii arestați după cutremur, dar când ne gândim la această distrugere și la amploarea ei, ar trebui să fie mai mulți”, a mai declarat Mese.
Oficialii din sectorul construcțiilor au declarat că aproximativ 50% din totalul de 20 de milioane de clădiri din Turcia contravin reglementărilor de construcție.
În 2018, guvernul a introdus o așa-numită amnistie zonală pentru a legaliza clădirile neînregistrate, despre care inginerii și arhitecții au avertizat că ar putea pune în pericol viețile oamenilor.
Aproximativ 10 milioane de persoane au solicitat să beneficieze de amnistie, iar 1,8 milioane de cereri au fost acceptate. Proprietarii au plătit pentru a înregistra clădirile, pentru care au fost impuse apoi diverse taxe și impozite.
Guvernul a susținut că aministia a fost necesară pentru a elimina neînțelegerile dintre stat și cetățeni și pentru a legaliza structurile.
Foto: EPA