Serbia nu este membră a Uniunii Europene, însă folosește vaccinuri aprobate de Occident, iar rușii aleg statul prieten din Balcani ca destinație de vaccinare pentru că pot intra aici fără viză.

Imediat după ce vaccinul rusesc a devenit disponibil, membrii familiei Pavlov din orașul Rostov-pe-Don s-au grăbit să se imunizeze. Însă atunci când și-au dorit să călătorească liberi în vestul Europei s-au lovit de restricții. Așa că au mers în Serbia pentru a se vaccina din nou, de data asta cu un ser aprobat la nivel internațional.

Sute de cetățeni ruși au recurs la această variantă în ultimele săptămâni, nemaifiind dispuși să aștepte până când OMS sau Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) vor autoriza vaccinul Sputnik V.

Pentru ei se organizează călătorii cu vaccinarea inclusă, oferte de acest fel apărând pe piață la mijlocul lunii septembrie, potrivit Asociației de Operatori de Turism din Rusia. Maya Lomidze, director executiv al Asociației a Operatorilor de Turism din Rusia, spune că prețurile pentru un astfel de tur de vaccinare sunt cuprinse între 260 și 605 euro, în funcție de ce include fiecare pachet turistic.

„Am făcut vaccinul Pfizer pentru că vrem să călătorim în jurul lumii”, a declarat Nadezhda Pavlova, în vârstă de 54 de ani, după ce a fost imunizată weekendul trecut la un centru din Belgrad. Soțul ei, Vitaly Pavlov, în vârstă de 55 de ani, a spus că a făcut această alegere pentru că își dorește să poată călători peste tot, nu doar în câteva țări.

„Oamenii nu vor să aștepte; oamenii au nevoie să ajungă în Europa din diverse motive personale. Unii au rude. Unii au afaceri, alții studiază, alții lucrează. Unii vor pur și simplu să meargă în Europa pentru că le este dor”, a declarat Anna Filatovskaya, purtătorul de cuvânt al agenției de turism Russky Express, de la Moscova.

Apărut în august 2020, serul Sputnik V a fost aprobat în 70 de state, inclusiv în Serbia, însă OMS încă analizează acest vaccin, invocând în urmă cu câteva luni probleme la una dintre fabricile în care este produs. Vineri, un oficial de rang înalt al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că aceste probleme „sunt pe cale să fie rezolvate”, însă rămân în continuare aspecte legate de datele științifice insuficiente și faptul că reprezentanții OMS nu au inspectat fabricile unde se produce vaccinul Sputnik V. Nici Agenția Europeană pentru Medicamente nu a aprobat acest ser.

În Serbia se administrează vaccinurile Pfizer, AstraZeneca și serul chinezesc Sinopharm.

„Pentru Serbia, cererea a crescut ca o avalanșă. Este ca și cum tot ce face compania noastră zilele astea este să vândă tururi către Serbia”, mai spune Anna Filatovskaya.

Coadă la un centru de vaccinare din Belgrad, Serbia. Printre persoanele care așteaptă să primească serul se află și ruși | Foto: EPA

În același timp, agențiile de turism din Rusia au început să ofere excursii și în Croația, unde turiștii se pot vaccina cu serul Johnson & Johnson, care se administrează în doză unică.

De când turismul de vaccinare a luat avânt, și operatorii sârbi din aceast domeniu încep să își revină după pierderile suferite din cauza pandemiei. Patronul unei agenții din Belgrad spune că are deja locuri rezervate cu mult în avans.

„La început, a fost modest, dar cifrele au crescut de la o zi la alta”, a declarat el, precizând că agenția sa organizează totul, de la transportul de la aeroport până la cazare, servicii de traducere și ajutor la punctele de vaccinare. Iar când rușii se întorc după trei săptămâni ca să primească rapelul, pachetul turistic include și scurte excursii în unele dintre locurile populare din Serbia.

Serbia a introdus posibilitatea vaccinării cetățenilor străini în luna august, când ritmul de vaccinare al propriilor cetățeni a scăzut, după ce s-a ajuns la o rată de imunizare a populației de aproape 50%.

Datele oficiale ale guvernului sârb arată că aproape 160.000 de cetățeni străini au fost vaccinați până acum în țară, fără a se preciza câți dintre ei sunt ruși.

În schimb, rata de imunizare din Rusia rămâne scăzută. Sub 33% din cei 146 de milioane de locuitori ai țării au primit cel puțin o doză de vaccin împotriva coronavirusului, iar 29% sunt imunizați cu schema completă.

Un nou val de infectări în Rusia și Serbia

Pe fondul ratelor scăzute de vaccinare și a reticenței autorităților de a reimpune restricții, atât Rusia, cât și Serbia au ajuns să se confrunte cu o creștere a numărului cazurilor de COVID-19, în ultimele săptămâni.

Numărul spitalizărilor și cel al deceselor au crescut, de asemenea, în ritm alarmant în Rusia, care a înregistrat vineri, pentru a treia zi la rând, peste 900 de morți.

În Serbia, țară cu 7 milioane de locuitori, numărul zilnic al deceselor a ajuns recent la 50, cel mai mare din ultimele șapte luni.

Fotografii: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News