Europa a devenit principalul focar de COVID-19 din lumea, în cel de-al doilea val al pandemiei, iar mai multe ţări europene au impus restricţii de călătorie, fapt ce a determinat o scădere semnnificativă a turiştilor străini în statele europene.
România a pierdut 80% dintre turiştii străini
Cipru şi Muntenegru au înregistrat cele mai puternice scăderi ale turiştilor străini de 85% și, respectiv, 84%. România se află pe locul trei în topul celor mai afectate state europene la capitolul turiştilor străini. Ţara noastră a înregistrat o scădere de 80% a turiştilor străini. De altfel, pandemia de coronavirus a redus numărul turiştilor la jumătate.
Lista ţărilor care au înregistrat scăderi considerabile ale turiştilor sunt: Turcia (-77%), Portugalia și Serbia (ambele -74%). La polul opus se află Austria, care pare să fi beneficiat de călătoriile de iarnă pre-Covid-19, iar declinul înregistrat este de doar 44%.
„Este mai important ca niciodată ca națiunile europene să își unească forțele pentru a conveni soluții comune, nu numai pentru a reduce răspândirea virusului, ci și pentru a sprijini recuperarea durabilă a turismului, pentru a restabili încrederea călătorilor și, cel mai important, pentru a proteja milioanele de afaceri, locuri de muncă și întreprinderi care sunt expuse riscului”, a declarat directorul executiv al Comisiei europene pentru turism, Eduardo Santander.
Industria turismului generează aproape 10% din PIB-ul UE și reprezintă peste 22 de milioane de locuri de muncă, conform lui Eduardo Santander.
Cele mai recente previziuni prevăd o revenire mai rapidă pentru călătoriile interne în Europa. Astfel, în 2022 se va depăși nivelul din 2019. Se estimează că volumul global al călătoriilor ar putea să revină la valorile dinaintea pandemiei abia în 2024.