Orașul Galaţi, aflat la malul Dunării, poate oferi suficiente motive de petrecere a timpului liber în această zonă în perioada sărbătorilor de Paşte. Dacă în Noaptea de Înviere credincioşii pot lua lumină de la Catedrala Arhiepiscopală, unde spre dimineaţă va fi şi o agapă pascală, amatorii de plimbări pot vizita faleza, cu o priveliştea mirifică asupra Luncii Dunării şi a Munţilor Măcinului.
Totodată, gurmanzii se pot delecta cu mâncăruri cu specific pescăresc de la restaurantele din zonă, în timp ce amatorii de pescuit pot merge la amenajarea de la Balta Zătun.
Piatra de temelie a Catedralei Arhiepiscopale, în prezența Principelului Ferdinand şi a Principesei Maria
În Noaptea de Înviere, mii de credincioşi sunt aşteptaţi la Catedrala Arhiepiscopală, simbolul Galaţiului şi un edificiu religios impunător, unde, ca în fiecare an, Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian și cu un sobor de preoţi vor oficia Sfânta Slujba de Înviere.
„Aşteptăm, ca în fiecare an, mii de credincioşi din municipiu, şi nu numai la această slujbă impresionantă şi plină de lumină. Lumina care se va da de la acest podium, va fi adusă de la Bucuresti, de la aeroport, după ca va ajunge în ţară cu un avion special de la Ierusalim”, spune consilierul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Rareş Bucur.
Sfânta Liturghie va fi urmată, pe esplanada Catedralei, de o agapă pascală, unde credincioşii, turiști și localnici, se vor putea înfrupta cu pască și cozonac, iar după obicei vor putea ciocni unul din cele 500 de ouă roşii pregătite pentru acest eveniment de Arhiepiscopie.
Este bine de știut că piatra de temelie a Catedralei Arhiepiscopale a fost pusă în anul 1906, în prezenţa Principelui Ferdinand şi a Principesei Maria, constituind în sine un obiectiv interesant şi din punct de vedere istoric.
„Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple în prezenţa Regelul Carol I, însă acesta, având o stare de sănătate precară la acel moment, i-a împuternicit pe cei doi să vină la Galaţi”, spune Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Galaţi.
Faleza Dunării, un loc de neratat atât pentru localnici, cât și pentru turiști
Cei care vizitează oraşul nu pot rata însă Faleza Dunării, de altfel locul preferat de promenadă al localnicilor, de unde se pot vedea în zare vechii Munţi ai Dobrogei şi până departe Lunca Dunării.
Chiar dacă nivelul fluviului este încă destul de ridicat, pe aproape întreaga întindere a Falezei pot fi admirate numeroasele sculpturi metalice realizate în anul 1977, în cadrul Taberei de Scuptură de la Galaţi, lucrări emblematice ale oraşului de la malul Dunării, realizate de către artişti recunoscuţi astăzi pe plan mondial, cum ar fi Ingo Glass.
Biserica fortificată Precista, ridicată cu piatră de la vechiul castru roman Tirghina-Barboşi
Împătimiții de istorie pot admira, pe Faleza Superioară a Dunării, Biserica fortificată Precista, construită în 1642, cel mai vechi monument istoric de factură religioasă din Galaţi. Un aspect foarte interesant este că biserica a fost construită cu piatră adusă de la vechiul castru roman Tirghina-Barboşi, din apropierea Galaţiului.
Gurmanzii par a fi turiștii privilegiați ținând cont de diversitatea bucatelor cu specific pescăresc pregătite „la ele acasă” de multitudinea de restaurante din zona Falezei, menite să încânte papilele gustative ale celor mai exigenți mâncăcioși.
Iar cei care doresc să îmbine plăcerea mâncatului cu cea a admiratului de la înălțime, o pot face în restaurantul din Turnul de Televiziune, alt simbol al municipiului Galați, înalt de 110 metri, care oferă o privelişte deosebită a întregului oraş şi a împrejurimilor.
Biserica Sf. Nicolae, un episod negru din istoria evreilor
Biserica Sf. Nicolae din zona centrală a municipiului Galaţi poate fi un alt punct de atracţie pentru cei care ajung în oraşul de la malul Dunării. De altfel, de această biserică se leagă un episod negru din istoria evreilor.
„Este fosta Catedrală a oraşului, este biserica unde veneau pe vremuri majoritatea credincioşilor, iar grecii care participau la Slujba de Înviere, o parte dintre ei, porneau, până undeva prin 1860, spre casele evreilor şi le dădeau foc, răzbunând astfel răstignirea lui Isus”, afirmă Marius Mitrof.
Statuia lui Eminescu este considerată cea mai veche din ţară
Tot în zona centrală a municipiului Galaţi se află şi o statuie a poetului Mihai Eminescu, considerată cea mai veche din ţară, aceasta fiind executată în marmură de sculptorul Frederic Stork. Dezvelirea statuii a avut loc la 16 octombrie 1911, în Parcul Central din oraș, care astăzi poartă numele poetului.
Visătorii se pot plimba pe strada Domnească, unde se află un ansamablu de clădiri vechi, din secolul al XIX-lea, între care clădirea Prefecturii, cea a Universităţii „Dunării de Jos”, Biserica romano-catolică din Galați sau Institutul „Notre Dame de Sion”.
Iar cei interesaţi de istoria antică pot merge în apropierea orașului Galaţi, la castrul roman de la Tirghina-Barboşi.
„La Tirighina, turistul, pe lângă un minunat peisaj de la înălţime de unde se pot vedea apa Siretului, Barboşiul şi Munţii Măcinului, mai poate admira istoria antică a oraşului, locul unde au fost primele asezări dacice şi apoi romane, romanii ridicând un castru şi un castellum pentru apărarea ţinutului”, spune Marius Mitrof.
Pentru doritorii de excursii sau plimbări peste Dunăre, bacul este legătura între Galaţi şi localitatea tulceană I.C. Brătianu.
Amatorii de grătar şi bună-dispoziţie în are liber pot alege să petreacă zilele libere de Paşti la Pădurea Gârboavele, situată la aproximativ 17 kilometri de Galaţi, unde pot găsi nenumărate umbrare, bănci şi mese, dar și o zonă întinsă de grătare.
Iubitorii de mişcare după mesele copioase de Paşte pot face plimbări pe jos sau cu bicicleta pe potecile pădurii. Foarte aproape de Galaţi este o altă zonă de agrement, Balta Zătun, unde de asemenea sunt amenjate grătare. Iubitorii de pescuit au posibilitatea ca aici să se delecteze și cu acest gen de activitate..
Deși potenţialul turistic de care dispune oraşul nu este valorificat suficient, oricine ajunge aici se poate bucura cu siguranţă de câteva zile libere liniştite în orașul de la Dunăre.
Citește și: REPORTAJ: Un tânăr gălățean luptă să reconstituie istoria pe viu. Echipamente vechi prind viață în micul său apartament/ FOTO&VIDEO