Orice turist rămas în pană de soluții în ceea ce privește locul de petrecere a sărbătorilor de Paște are cel puțin zece motive să aleagă municipiul Vaslui, pornind de la istoria și tradițiile locului, până la liniștea și zonele de agrement cu adevărat încântătoare pentru un oraș care nu este într-o zonă de munte, în deltă sau pe litoral.
Nu mai vorbim de ospitalitatea moldovenească, de umorul moștenit, parcă, de la marele actor Constantin Tănase și de bunătățurile care îți lasă gură apă numai cât de gândești la ele, precum sărmăluțele, celebra tochitură și plăcintele ”poale-n brâu”.
”Căciula” celebrului Peneș Curcanul, stilizată și la scară uriașă pe turnul cu ceas
Dar, totuși, de ce Vaslui?! Un prim motiv ar fi cel al monumentelor care încarcă de istorie locul, plecând de la ansamblul arhitectural ”Curțile Domnești” și încheind cu cel din cimitir, unde se află Mausoleul ”Peneș Curcanul”, închinat eroului Războiului de la Independența din 1877, cel care a fost poreclit ”Curcanul” după pana pe care o purta la căciulă. De altfel, celebra ”căciulă” a sergentului vasluian poate fi văzută și astăzi, stilizată și la scară uriașă, pe turnul cu ceas al Palatului Administrativ din centrul orașului.
![Ce nu s-a văzut la TV la „ungerea” lui Crin Antonescu drept prezidențiabil: atacuri în rafală la adresa lui Georgescu și jocuri de culise pentru împărțirea funcțiilor din Executiv](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/190x190/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_60412159bae7a9ba8c55b3c850d458cf.jpg)
Revenind la Curțile Domnești, acestea au fost recent reabilitate și transformate într-o zonă de promenadă. Ansamblul arhitectural reamintește vizitatorului că Vaslui a fost reședință domnească temporară și fostă capitală a Moldovei Meridionale. Construcția voievodală din 1435 a fost refăcută și dezvoltată de Ștefan cel Mare, cel care, la nord de reședință, a construit, în 1490, și Biserica Domnească”, un monument reprezentativ al stilului clasic moldovenesc care dăinuie și astăzi.
Parcurile din Vaslui, cele mai frumoase din țară, unde iarba se tunde cu foarfeca
Parcurile din Vaslui sunt un punct de atracție pentru orice turist, și nu numai. După ce autoritățile locale au primit, la Gala Asociației Municipiilor din toamna anului trecut, premiul pentru ”excelență în amenajarea de spații verzi, parcuri și locuri de joacă”, zonele de agrement din Vaslui au devenit sursă de inspirație pentru foarte mulți primari din țară.
Astfel, edili ai orașelor mari, chiar și capitale de regiuni, își trimit peisagiștii la ”instruire” la Vaslui. Și ca o dovadă a nivelului la care s-a ajuns să fie întreținute parcurile la Vaslui, iarba din ghivecele cu flori stradale este tunsă cu foarfeca de către angajații Goscom.
![Un suspect în cazul furtului tezaurului dacic din Olanda, surprins de o cameră de supraveghere. „Investigație serioasă asupra acestei persoane”](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/190x190/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_a1c924031e4ab8dea06305ee0d563064.jpg)
De asemenea, granitul este spălat periodic cu furtunurile cu apă, ca să nu mai spunem de sistemele de irigații introduse în gazonul din toate parcurile și care se declanșează automat, ”pe ceas”, în fiecare dimineață.
Fântâna cinetică, acoperită la vizita lui Ceaușescu ca să nu strălucească în soare
Unul dintre simbolurile moderne ale municipiului reședință, ce poate fi admirat, este fântâna cinetică din zona Parcului Tineretului. Realizată în anii 80 după un proiect al lui Constantin Lucaci, supranumit ”al doilea Brâncuși”, fântâna a fost construită la fosta întreprindere ”Mecanica” Vaslui din inox alimentar.
La o vizită a lui Nicolae Ceaușescu, muncitorii au acoperit-o pe motiv că ar putea fi văzută de către dictator cum strălucește din elicopter, ceea ce ar fi putut atrage răspunderea conducătorilor județului pentru risipa de materiale făcută. Inaugurată în 1983, fântâna a funcționat o scurtă perioadă de timp înainte de 1990. În urmă cu câțiva ani, autoritățile locale au reabilitat-o și au făcut-o din nou funcțională. În plus, au făcut și un alt sistem de iluminat, cu leduri, care-i dă un farmec aparte pe timpul nopții.
În fapt, fântâna cinetică închide cumva zona centrală a orașului, una, de asemenea, complet refăcută, printr-un proiect european. Piața Civică a fost realizată la începutul anilor 70, un ansamblu arhitectural ce cuprinde Palatul Administrativ, Casa de Cultură ”C. Tănase”, fosta clădire a PTTR și un hotel. În mijlocul pieței, tronează impunătoarea statuie a lui Ștefan cel Mare, iluminată acum într-un mod aparte pe timpul nopții. Întregul ansamblu a fost premiat la acea vreme, după finalizarea sa, pentru arhitectura deosebită. Iată, deci, de ce poate fi centrul Vasluiului un punct de atracție pentru turiști!
![Ministrul de Interne, discurs fără precedent contra lui Călin Georgescu: „Vorbește ca un dictator, parcă a ieşit din fabricile de spioni din anii 80”](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/190x190/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_e4602c51f90b2472ded2718f8b48c80e.jpg)
Fără maidanezi pe străzi, într-un oraș complet supravegheat video
Contrar a ceea ce și-ar putea închipui potențialii drumeți care se duc cu gândul la așa-zisul „rai al violatorilor în serie”, Vasluiul este un oraș pe deplin sigur. Disconfortul și pericolul câinilor fără stăpân a fost înlăturat, după ce serviciul de ecarisaj a strâns toți maidanezii de pe străzi și i-a ”cazat” într-un padoc unde au tot confortul, aspect constatat, de altfel, și de asociațiile de protecție a animalelor.
Dacă vizitezi orașul, o poți face fără vreo temere că ai fi atacat sau violat pe stradă, așa cum greșit s-a acreditat ideea că Vasluiul este ”raiul infractorilor”.Asta în condițiile în care, statistic, rata infracționalității este printre cele mai mici din țară, mai ales după ce autoritățile au introdus și un sistem de supraveghere video în întreg orașul.
Ordinea publică este asigurată și de Poliția Locală care are pe inventar până la ultimul fir de floare din ghivecele ornamentale. Drept consecință, vigilența este maximă pentru că dispariția unei lalele sau a unui trandafir se impută polițistului de serviciu pe sectorul respectiv.
Vizită la mănăstiri, pentru digestia fripturii de miel, și concert cu Paula Seling
După o masă îmbelșugată de Paște, cu friptură de miel, drob, ouă și pască, stropite, evident, cu multă zghihară de Huși, turiștii pot face un pic de mișcare în mijlocul naturii la mănăstiri și biserici din lemn din împrejurimile Vasluiului. Din itinerariu nu trebuie să lipsească Mănăstirea Florești, înființată în 1590, Mănăstirea Fâstâci, Mănăstirea Moreni și Mănăstirea ”Movila lui Burcel”, acolo unde starețul oferă oaspeților celebrul rachiu cu schinduc, celebra plantă miraculoasă din Ceahlău care-i poate ajuta pe turiști la digestie. Ca biserici vechi din lemn, sunt recomandate cele de la Lipovăț, Miclești, Delești, Dumbrăveni, Ivănești și Știoborăni.
Desigur, dacă te gândești să vii în Vaslui nu trebuie să ratezi să-ți faci poze la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare de la Podul Înalt, situată la ieșirea din localitatea Băcăoani și acolo unde, pe vremuri, copii și elevi vasluieni erau făcuți șoimi ai patriei și pioneri. Este un ansamblu statuar inaugurat la 500 de ani de la răsunătoarea izbândă a lui Ștefan cel Mare împotriva turcilor, cunoscută și cea mai mare bătălie terestră din perioada Evului Mediu.
Zilele de Paște le poți fi încheia la Vaslui cu un concert desfășurat pe 10 aprilie, într-un cadru natural, în incinta Curților Domnești. Protagoniști, Paula Seling și preotul Marius Ciprian Pop, un cântăreț clujean foarte cunoscut pe plan național. De asemenea, așa cum s-a întâmplat la toate sărbătorile importante, la concert va fi prezentă și binecunoscuta corală Fantasia, coordonată de profesorul Vasile Negură.
Și, totuși, de ce Vaslui?
Primarul din Vaslui, Vasile Pavăl, le recomandă turiștilor care trec pragul urbei pe care o administrează să se bucure, printre altele, de răcoarea bisericii ctitorite de Ștefan cel Mare și să se odihnească în binecunoscutul Parc Copou: ”Orice călător este binevenit în acest oraș cu oameni vrednici și cu tradiții străvechi, transmise cu sfințenie peste generații. Cei care ne vizitează trebuie să se lase surprinși de specificul etnografic al locurilor și de oaza de spiritualitate și liniște sufletească. Odată ajunși la Vaslui, indiferent că oaspeții pășesc pe urmele lui Ștefan cel Mare și pătrund cu evlavie în răcoarea ctitoriei lui, Biserica ”Sfântului Ioan Botezătorul”, că-și odihnesc privirea și sufletul în binecunoscutul Parc Copou sau se răsfățată în alte mirifice oaze ale Vasluiului nostru curat și liniștit, ei sunt invitați să se bucure de orașul nostru și le mulțumim pentru onoarea de a ne păși pragul”.
Citește și: REPORTAJ/Diana Toma, profesoara de engleză din Buzău care are 100 de ii. ”Sunt terapeutice, te încarci cu energie când le porți”
![Oana Zăvoranu a povestit cum a obligat-o pe mama ei, Mărioara, să facă întrerupere de sarcină. Deși era doar o copilă, vedeta NU voia să-și împartă părinții cu nimeni. Ce a făcut când a aflat că mama ei era însărcinată](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_021872716ccfb8a8dcf14f832c241ca6.jpg)
![Imagini de la nunta Laurei Vicol cu patronul NORDIS! Ce rochie de mireasă a purtat avocata](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_7583377d3ecae6dcfd3271cdfbfd9c40.png)
![Gabriela Cristea s-a tuns ca Denise Rifai și tot Internetul a amuțit. Reacția lui Tavi Clonda: “Șoc și groază”. Pozele cu Gabriela, despre care vorbește toată lumea](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_a93747eec1a9a332cd76ce4e77e3eb99.jpg)
![Acte pentru demolare perete 2025. Este interzis să faci asemenea lucrări fără autorizație. Ce riști](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_103632ff19f2ef0e2d59eb0aa83b43f2.jpg)
![DIVORȚUL începutului de an în showbiz! Vedeta a anunțat că s-a despărțit de soț după 10 ani de căsătorie și 3 copii împreună](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_01cb86ec40d9b99497893434ba80f540.jpg)
![Să fie acesta ADEVĂRATUL MOTIV al despărțirii? Dezvăluirea făcută acum de Alexia Eram i-a uimit pe fani! Declaraţiile ei coincid cu versurile scrise de Mario Fresh. Detaliile care aruncă totul în aer!](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_39db1f701ad26604e138b31d15ffc82a.jpg)
![Valoarea Coifului de la Coțofenești şi a brăţărilor dacice furate pentru colecţionarii privaţi. Expert: "Piața neagră este o lume foarte greu de pătruns"](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_16eb6af3f93aae24212a35be963f1912.jpg)
![Horoscop 27 ianuarie 2025. Vărsătorii vor rupe legăturile toxice din trecut pentru a-și recâștiga încrederea în oameni](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_14b2a85068a6692c0d62e363dff38d59.jpg)