UPDATE. Un grup de 30 de persoane, format din 20 de copii şi 10 adulţi, este evacuat pe jos, duminică, din staţiunea Parâng, cu ajutorul salvamontiştilor şi jandarmilor montani.
Iniţial, s-a decis ca operaţiunea să se desfăşoare cu ajutorul telescaunului care face legătura între staţiune şi Petroşani, dar întreruperile dese ale energiei electrice au schimbat planurile echipelor de salvare. Acestea au hotărât ca grupul să plece pe jos spre Cabana Rusu, a declarat, pentru Agerpres, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
”Copiii şi ceilalţi turişti nu mai pot fi coborâţi din staţiunea Parâng cu telescaunul, pentru că energia electrică se întrerupe. Grupul va coborî pe jos, ajutat de echipele de salvamontişti şi jandarmi montani. Vom avea echipe de salvatori în faţa şi la spatele grupului care va coborî în coloană”, a spus Ovidiu Bodean.
Deși acţiunea este îngreunată de stratul de zăpadă şi de vânt, se apreciază că cei aproximativ trei kilometri vor fi parcurşi în siguranţă până la căderea serii.
”Grupul a ajuns la un punct intermediar alături de jandarmii montani şi salvamontişti. Acţiunea se desfăşoară în condiţii bune. Pe drum vor fi întâmpinaţi de un ATV şi de alte mijloace de transport. Problema cea mai mare o pune vântul”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara, maior Nicolae Răducu.
Cei 30 de copii şi adulţi vor fi întâmpinaţi la Cabana Rusu cu ceai cald, dar şi de o ambulanţă SMURD, pregătită să acorde primul ajutor în caz de nevoie.
În stațiunea Parâng ninge din cursul nopții de sâmbătă spre duminică, iar stratul de zăpadă a ajuns să măsoare 80 de centimetri. Vântul, care suflă cu putere, viscolește zăpada, ceea ce face ca accesul mașinilor pe drumul spre stațiune să fie imposibil.
Din cauza vremii, stațiunea Parâng a rămas, pentru câteva ore, fără energie electrică, dar problema a fost remediată duminică dimineață. Pe durata penei de curent, energia electrică a fost asigurată cu ajutorul unui generator.
Din cauza ninsorii puternice, turiștii au rămas fără căldură și curent electric la pensiunea din Munții Șureanu.
„Suntem fără curent electric şi căldură de la trei dimineaţa. Ninge în continuare şi vântul este foarte puternic. Sunt troiene de zăpadă care ajung la un metru”, a povestit unul dintre turiştii blocaţi, pentru Mediafax.ro
Oamenii au cerut ajutorul autorităților pentru că că nu pot coborî spre localitatea Oașa din cauza stratului mare de zăpadă care s-a depus pe drumul județean 704, între Lacul Oașa și comuna Șugag.
Nici echipele de intervenție nu pot ajunge în zonă pentru a remedia defecțiunea rețelei electrice din cauza furiei naturii.
La fața locului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba a trimis două utilaje de deszăpezire. Judeţul Alba se află sub avertizare cod galben de vânt puternic şi ninsori moderate cantitativ.
Pericol iminent de avalanșă în Parâng
Salvamontiștii din județul Hunedoara atrag atenția asupra riscului extrem de ridicat în ceea ce privește producerea unor avalanșe în masivele Retezat și Parâng, în special la altitudini mai mari de 2.000 de metri.
Șeful Salvamont Petroșani, Remus Popescu, spune că stratul de zăpadă în masivul Parâng depășește 60 de centimetri și ninge viscolit. Traseele de creastă sunt închise, riscul de avalanșă fiind de gradul 4.
Riscul este cu atât mai mare unde există o înclinație de 25 de grade și peste, îndeosebi în căldările aproape de vârfurile celor două masive. În cazul în care intenționează să plece pe traseele deschise, atunci salvamontiștii îi sfătuiesc pe turiști să ceară sfatul echipelor de ajutor înainte de a se aventura.
Județul Hunedoara se află duminică sub cod portocaliu de ninsori, până luni la ora 11,00, și cod galben de vânt puternic, până duminică la ora 18.00.
Zăpadă de 34 de centimetri la Bâlea Lac. Accesul se poate face doar cu telecabina
Ninge pe Vârful Omu. Temperatura a coborât la minus 10 grade
Iarna și-a intrat în drepturi și în județul Prahova, unde este valabil un cod portocaliu de ninsori și viscol.
La Vârful Omu, mercurul în termometre a coborât până la minus 9,8 grade. Pe Platoul Bucegi ninge, iar stratul de zăpadă măsura, la ora 08.00, 26 centrimetri. Ninge la această oră și la Sinaia, la Cota 1.500, unde sunt minus 4,0 grade Celsius, iar stratul de zăpadă era de 3 centrimetri, potrivit observatorulph.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro