UPDATE ora 27 februarie ora 12:43: Turiștii au fost coborâți în siguranță de salvamontiști în această dimineață, iar unul dintre ei este rănit.
UPDATE 27 februarie ora 08:52: Reprezentanții Salvamont au transmis că grupul de turiști va fi coborât de salvatori dacă vremea o va permite.
„Oamenii vor fi coborâți cu telecabina. S-a luat în considerare și coborârea cu salvamonți dar este mult prea periculos și efortul este mult prea mare”, a spus Sabin Cornoiu, șeful Salvamont.
UPDATE 26 februarie, ora 17.30: Șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, a declarat pentru Libertatea că, cel mai probabil, turiștii vor pleca de la cabana Bâlea Lac luni, 27 februarie. „Singura variantă să mai plece în seara aceasta este dacă mai scade vântul. Să vă explic. Vântul activează senzorii de la telecabină si aceștia nu permit pornirea, totul este automatizat, nu pleacă telecabina singură, nu de noi depinde”, a spus Cornoiu.
El a precizat că o variantă ar mai fi coborârea pe jos, dar pentru că temperaturile sunt ridicate, iar turiștii se află la peste 2.000 de metri altitudine și nu sunt pregătiți, durata de coborâre ar fi de aproximativ patru ore.
„În aceste condiții, cel mai probabil, vor rămâne și în această noapte la cabană. Nu vor plăti nimic, cei de la cabană au spus că este caz de forță majoră. De asemenea, vă mai pot spune că turiștii vor primi si documente ca să poată să se justifice la serviciu, pentru că mulți lucrează mâine”, a mai spus șeful Salvamont România pentru Libertatea.
UPDATE 26 februarie, ora 16.15: Aproximativ 30 de turiști sunt blocați la Bâlea Lac, iar telecabina ar putea fi repornită după ora 17.00, dacă vântul nu va mai bate cu putere.
„Sunt turiști veniți de la începutul weekendului, au locuri de cazare la pensiunile din zonă. Colegii mei de la Salvamont Sibiu și Argeș au capacitate de primire a turiștilor în această situație și dacă mai apar oameni în zona de creastă și vor să rămână peste noapte, cu siguranță vor rămâne”, a spus șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, la Digi24.
Potrivit șefului Salvamont, „se fac pregătiri pentru un drum cu telecabina în această seară, probabil în jurul orei 17:00, când se estimează că vântul ar mai înceta din intensitate”.
Știrea inițială, 26 februarie. Turiștii se află la cabană, iar reprezentanții telecabinei au anunțat că aceștia vor fi coborâți de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă fie în această după-amiază, fie mâine dimineață, însă doar după ce vântul nu va mai sufla cu putere.
La altitudinile mari, intensificările vântului ating la rafală 90 sau chiar 100 de kilometri pe oră. Potrivit Antena 3, între Bâlea Lac și Bâlea Cascadă se poate ajunge doar cu telecabina pentru că Transfăgărășanul este închis circulației rutiere. În momentul de față stratul de zăpadă măsoară peste doi metri.
Telecabina de la Bâlea străbate un traseu pe cablu, zilnic, dar numai când condiţiile meteo sunt bune.
Şoşeaua Transfăgărășan se află pe Drumul Naţional 7C ce leagă Transilvania de Muntenia, traversând cel mai înalt lanţ muntos din România, Munţii Făgăraş, pe o distanţă de aproximativ 92 kilometri prin judeţele Argeş şi Sibiu. Şoşeaua ajunge la altitudinea maximă de 2.042 metri la Bâlea Lac.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro