În timp ce compania, în vârstă de 178 de ani, se pregătește pentru ultimele discuțiile cu creditorii și acționarii, pentru a se salva de la faliment, agenți de securitate înarmați îi opresc pe turiști să plece din hotel.
Porțile sunt ținute închise, în timp ce proprietarii le-a cerut oaspeților să plătească taxe suplimentare, de teamă că agenția nu va reuși să găsească cele 200 de milioane de lire sterline, care i-ar ajuta să redreseze compania.
Ryan Farmer, din Leicestershire, a declarat că au fost chemați ieri la recepția hotelului și li s-a spus „să plătească taxe suplimentare, evident din cauza situației cu Thomas Cook”.
O femeie în vârstă a declarat că a fost nevoită să achite o sumă de 2.000 de lire sterline, atunci când i s-a cerut acest lucru, deși plătise toate costurile către „Thomas Cook”, scrie metro.co.uk.
Cum mulți turiști au sfidat cererea, întrucât au plătit deja compania de turism, agenții de pază au încuiat porțile hotelului, refuzând să permită oaspeților să intre sau să iasă.
„Nu putem ieși din hotel. Aș descrie situația ca atunci când ești ca ținut ostatic. Am fost la poartă, unde erau patru agenți de securitate, care le țineau închise și nu permiteau nimănui să plece. Nu spun nimic, doar stau acolo, ținând porțile ”
Ryan Farmer, pentu BBC:
Un turist irlandez a încercat să vorbească cu agenții de pază și să le explice că vor să meargă acasă, dar aceștia doar se uită la ei și râd, continuând să țină poarta.
Un reprezentant de la Thomas Cook a încercat să rezolve lucrurile cu hotelul, dar pur și simplu nu sunt interesați, spun turiștii.
Potrivit sursei citate, Consulatul britanic din Tunisia a fost informat despre situația hotelului.
Thomas Cook, care are aproximativ 22.000 de angajați în întreaga lume, are datorii de 1,6 miliarde de lire sterline.
O persoană apropiată situației a declarat, pentru Reuters, că șefii firmei discută în acest weekend cu guvernul britanic și cu posibili investitori pentru a încerca să acopere deficitul de finanțare.
Șefii companiei de turism Thomas Cook se întâlnesc astăzi cu reprezentanți ai băncilor și diverși investitori, pentru a decide dacă va supraviețui până luni sau va intra într-un colaps haotic cu efecte în întreaga lume.
Echipa de management, condusă de Peter Fankhauser, a început în această dimineață o întâlnire cu bănci și deținători de obligațiuni, la sediul unei case de avocatură din Londra, pentru a vedea dacă mai pot continua activitatea.
Dacă Thomas Cook se va prăbuși, va fi nevoie de organizarea celui mai mare efort de repatriere, pe timp de pace, din istoria Marii Britanii.
Operator de hoteluri, stațiuni, companii aeriene și de nave de croazieră, Thomas Cook are în acest moment 600.000 de turiști în vacanță.
Acest fapt înseamnă că guvernele și firmele de asigurări vor fi nevoite să intervină și să-i aducă acasă dacă gigantul din sectorul turismului intră în insolvență.
Guvernul și autoritatea aeriană din Regatul Unit au elaborat un plan de folosire a celorlalte companii aeriene pentru aducerea acasă a celor aproximativ 160.000 de britanici aflați în vacanță.
Compania, fondată în 1841, se luptă pentru supraviețuire după ce cei care au împrumutat-o au amenințat că renunță la un acord de salvare negociat de luni de zile.
Afectată de nivelul mare de îndatorare și de competiția ofertelor online, Thomas Cook trebuie să facă rost de 200 de milioane de lire sterline peste cele 900 de milioane de lire sterline din acordul de împrumut deja negociat pentru a supraviețui acestei ierni, când trebuie să plătească hotelurile pentru serviciile din timpul verii.