Peste 100 de zboruri, inclusiv din România, erau așteptate miercuri pe 14 aeroporturi regionale ale Greciei, inclusiv cele din popularele destinații turistice Corfu, Santorini, Mykonos, Rhodos sau Creta.

Primii turiști care au ajuns în Creta, scrie site-ul grecesc protothema.gr, au fost întâmpinați cu muzică tradițională.

Pentru a marca ocazia, două mașini de pompieri au așteptat un avion care sosise din Germania, pe Aeroportul “Nikos Kazantzakis” din Heraklion, Creta. La aeroport au fost prezenți și primarul capitalei cretane, și viceguvernatorul regional.

TAROM a anunțat zilele trecute că va opera, începând de miercuri, 1 iulie, mai multe zboruri comerciale (operare fără restricţii) spre și dinspre Grecia.

Dar turiștii români au ajuns în unele destinații turistice elene, cu mașina, încă de pe 15 iunie, când Grecia și-a deschis granițele terestre. De la 1 iulie, pentru două săptămâni, accesul terestru va fi permis printr-un singur punct vamal.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat miercuri cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Republica Elenă că accesul rutier pe teritoriul acestei ţări este permis în perioada 1-15 iulie numai prin punctul de trecere al frontierei bulgaro-elene de la Kulata-Promachonas.

Nu la fel de norocoși sunt turiștii din Marea Britanie sau Suedia, care mai au de așteptat până cel puțin pe 15 iulie pentru a intra fără restricții în Grecia.

Decizia privind prelungirea restricțiilor pentru cele două țări a fost anunțată la începutul acestei săptămâni de premierul elen Kyriakos Mitsotakis și a dus la anularea a numeroase zboruri EASYJET, Ryanair și TUI, precum și la anularea vacanțelor deja rezervate de britanici, potrivit The Sun.

Număr redus de infecții, dar și multe precauții

Grecia s-a descurcat destul de bine în timpul ultimelor luni de epidemie, reușind să țină sub control numărul de bolnavi. Doar 3.400 de cazuri au fost confirmate în total, iar bilanțul deceselor nu a depășit 200.

În plus, spre deosebire de multe state, inclusiv europene, Grecia nu se confruntă cu o nouă creștere semnificativă a numărului de bolnavi, iar noile cazuri apărute sunt concentrate în zona Atenei și altor mari orașe, nu și în insule.

Grecia înregistrează o ușoară creștere a numărului de cazuri COVID, dar nu și în destinațiile turistice SURSA: Worldometers

Chiar și așa, autoritățile încearcă să își ia cât mai multe precauții.

În urma deciziei guvernului grec, începând cu 1 iulie, toţi pasagerii care aterizează pe oricare aeroport din Grecia au obligaţia de a completa formularul The Passenger Locator Form (PLF) cu 48 de ore înainte de zborul de intrare în Grecia.

Formularul poate fi descărcat de pe https://travel.gov.gr/#/.

Totodată, de la 1 iulie, pasagerii sosiţi pe aeroporturile greceşti din călătorii internaţionale vor putea fi testaţi aleatoriu pentru Covid-19.

Un sezon turistic parțial

Industria turistică este una crucială pentru economia Greciei. Potrivit datelor statistice aferente anului 2018, turismul contribuie în mod direct cu 11,7% la PIB-ul Greciei, scrie greekreporter.com.

Contribuția directă și indirectă a turismului se ridică însă la peste 25% din PIB.

Ministerul de Finanțe a estimat că PIB-ul Greciei va scădea anul acesta cu 5-8%, o veste proastă în condițiile în care economia elenă abia își revenea în urma lungii crize economice și financiare cu care s-a confruntat.

Iar sezonul turistic va reuși doar parțial să salveze situația, în condițiile în care turiștii au început să vină în țară destul de târziu și nu în număr foarte mare.

Marți, spre exemplu, ministrul turismului Harry Theoharis a încheiat un acord cu operatorul german TUI pentru a aduce în jur de 1,5 milioane de turiști, adică 50% din numărul total de turiști aduși de companie în 2019, potrivit France24.

 
 

Urmărește-ne pe Google News