Sezonul estival abia s-a terminat si hotelierii de pe Litoral si-au si facut bilantul. Si nu este unul imbucurator. Hotelierii s-au declarat nemultumiti de scaderea gradului de ocupare din aceasta vara, cu toate programele sociale initiate de Ministerul Turismului si cu toata promovarea externa. Cum a fost sezonul care tocmai s-a terminat? Bun pentru unii, prost pentru altii. „Bun pentru statiunea Mamaia, prost pentru statiunea Neptun-Olimp”, ne-a precizat Alin Burcea, secretar de stat la Ministerul Turismului. Acest lucru se vede si din gradul de ocupare.
„Ca urmare a analizarii activitatii turistice din sezonul estival 2002, desi sperau sa aiba un an la fel de bun ca cel precedent, s-a constatat in cele mai multe cazuri o scadere a gradului mediu de ocupare fata de anul trecut cu procente cuprinse intre 2 si 8%”, informeaza un comunicat al Federatia Patronatelor din Turism (FPT). „Totusi calificativul financiar al sezonului estival este pozitiv, hotelierii declarand in marea lor majoritate ca au fost multumiti de incasari, care au crescut in medie cu 10%”, precizeaza FPT.
„Nu privatizarea finalizata in plin sezon a fost problema in cazul Neptunului, deoarece contractarile erau incheiate inca din primavara si s-au respectat. Turistii s-au ferit de aceasta statiune, comparativ cu alti ani, deoarece aici nu s-a mai facut nimic concret de ani de zile. Eu cred ca Neptunul va ajunge la nivelul statiunii Mamaia abia in 2004”, e de parere Alin Burcea.
Hotelierii spun ca cele mai multe reclamatii s-au referit in primul rand la lipsa personalului calificat, la lucrarile de constructie care s-au intins catre mijlocul sezonului si la lipsa agrementului in statiuni.
Cea mai mare nemultumire este legata de zgomotul facut de discotecile si terasele in aer liber, care au deranjat turistii, iar reclamatiile facute n-au avut nici un rezultat.
Daca partea de infrastructura se va rezolva cat de cat in urmatorii ani, problema esentiala a Litoralului romanesc ramane lipsa agrementului. Turistii se plang ca in afara de plaja, terase si discoteci nu au alte variante de petrecere a concediului.
Tot Mamaia va sparge gheata si in acest caz, prin construirea a opt debarcadere pentru sporturi nautice, pentru care ministerul a alocat 6,5 miliarde lei si tot atatia bani trebuie sa aduca si Primaria Constanta, ne-a informat Alin Burcea.
Si pentru a putea demara investitii care sa schimbe intregul aspect al statiunii, acum cand sunt tot atatia proprietari cate hoteluri, miercuri s-a constituit Asociatia Patronatului Hotelier Litoral. Sedintele regulate pe care le-au programat deja membrii Asociatiei vor avea ca rezultat pregatirea sezonului 2003 atat din punct de vedere al infrastructurii si al asigurarii calitatii serviciilor, cat mai ales pentru a iesi pe piata cu oferte de pret mult mai accesibile romanilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News