Într-un comunicat trimis de MAE se arată că ”cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă că Centrul de Control și Prevenție din cadrul Ministerului grec al Sănătății a emis o alertă privind riscul contractării virusului West Nile pentru perioada următoare. Se recomandă folosirea substanţelor de protecţie şi să se poarte îmbrăcăminte care să acopere cât mai mult din suprafaţa corpului. Zonele cele mai afectate în prezent sunt: Attica și Peloponez (Corint)”.
Între timp, în România cazul deceselor a ajuns la 12, dar Ministerul Sănătății nu consideră că ne confruntăm cu o epidemie. Persoanele care au murit anul acesta de West Nile sufereau și de alte afecțiuni.
Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.
Doar țânțarii transmit virusul
Specialiştii menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar. Nu există un vaccin împotriva virusului sau un tratament specific
Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, afirmă specialiştii, care recomandă cetăţenilor să se prezinte la cel mai apropiat cabinet dacă au febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupţii cutanate.
În cazurile severe, complicate care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome precum rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.
Citește și: EXCLUSIV / În timp ce harta României se înroșește de pestă, vecinii noștri scapă de amenințare