Doar în trimestrul al treilea din 2019 au fost cazați peste 900 de mii de turiști din afară, care au lăsat afacerilor românești peste 488 de milioane de euro.
Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 52,6% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România în trimestrul III 2019, cheltuielile acestora reprezentând 54,9% din total, se precizează în comunicatul INS.
Cei mai mulți bani se cheltuiesc pe cazare și cei mai puțini pe turismul de sănătate
Cazările sunt cele care au adus cei mai mulți bani, fie că e vorba de turiști care călătoresc în scop personal sau de afaceri. Peste 47% din buget e cheltuit pe cazare. Pe locul doi la cheltuieli se află restaurantele și barurile, 16,7% din buget rămâne în localurile românești.
La polul opus se află turismul de sănătate, cum sunt stațiunile balneoclimaterice. Doar 2,7 % din bugetul turiștilor care călătoresc în scop particular și 0,5% din cel al turiștilor ce sunt în România pentru afaceri au mers pe sănătate.
Aproape jumătate din turiștii ajunși în România au folosit o agenție de turism
Conform INS, din totalul turiștilor străini sosiți în țară în primele 9 luni ale anului trecut, 47,3% și-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 33,7% și-au organizat singuri vacanța.
Avionul e pe primul loc ca mod de transport. 80% din turiști au venit pe cale aeriană, urmați de 11% cu mașinile propii.
Bucureștiul, zona turistică cu cei mai mulți vizitatori din țară
În primele 10 luni ale lui 2019, Bucureștiul a avut parte de cei mai mulți turiști (atât străini cât și autohtoni), cu 1.721.000 de vizitatori. Județul Constanța e pe locul doi, cu 1.339.000 de turiști. Brașovul atinsese până în octombrie 2019 un număr de 1.186.000 de turiști.
Pe locurile 4, 5 și 6 și la o diferență de mai mult de un milion de turiști, se află județele Cluj (575 de mii de vizitatori), Mureș (518 mii) și Prahova (aproape 493 de mii).
Cele mai multe nopți de cazare au fost petrecute în județul Constanța
Deși Bucureștiul conduce la numărul de vizitatori, când vine vorba de timpul pe care îl petrec turiștii într-un loc, județul Constanța a adunat peste 5 milioane de înnoptări în 2019. Capitala a înregistrat aproape 3 milioane de nopți de cazare. Pe locul trei se află județul Brașov cu 2.348.000 de nopți de cazare.
Durata medie a şederii în perioada ianuarie-octombrie 2019 a fost de 2,4 zile la turiştii români şi de 2,0 zile la turiştii străini.
Cei mai mulți turiști străini veniți în România sunt din Germania, Israel, Italia, Statele Unite ale Americii, Franța și Regatul Unit.
Aproape de două ori mai mulți români au plecat în vacanță în străinătate, decât au venit în țară turiști străini
Atât plecările românilor din țară cât și sosirile vizitatorilor străini au înregistrat o creștere de aproape 10 procente față de anul trecut. Doar că aproape de două ori mai mulți români și-au petrecut vacanța în străinătate în 2019 (20113,8 de mii de plecări) în comparație cu numărul străinilor care au venit în România (11036,3 de mii de sosiri vizitatori străini).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro