Ministrul sănătăţii, Salvador Illa, a informat că unele restricţii vor fi ridicate în Madrid şi Barcelona, cele mai afectate oraşe de pandemie, care se află încă în faza 1, în care este permisă doar deschiderea teraselor, a magazinelor mici, bibliotecilor şi a hotelurilor fără părţile comune.

De luni, clienţii barurilor şi restaurantelor vor putea sta şi în interior, în tip ce copiii se vor putea juca afară în orice moment al zilei.

Joi, ministrul turismului, Reyes Maroto, a anunţat redeschiderea graniţelor din 22 iunie, ulterior ministerul a revenit asupra declaraţiei, provocând confuzie.

„De la început nu a existat nicio schimbare în poziţia Guvernului”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Maria Jesus Montero, referindu-se la precedentul anunţ referitor la data de 1 iulie.

Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut. Conform datelor oficiale, numărul vizitatorilor internaţionali în Spania a atins în 2019 nivelul record de 83,7 milioane – al şaptelea an consecutiv de creştere a numărului de turişti.

Guvernul premierului Pedro Sanchez ar urma să ridice din 21 iunie starea de urgenţă pe teritoriul ţării, ceea ce înseamnă că spaniolii vor putea călători din nou, pe fondul reducerii epidemiei.

Şi Italia şi-a redeschis miercuri frontierele pentru vizitatorii europeni, în condiţiile în care sectorul turismului este responsabil pentru 13% din Produsul Intern Brut (PIB).

Conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INE), turiştii au cheltuit în Spania doar 11,7 miliarde de euro în perioada ianuarie – aprilie 2020, cu 48% mai puţin decât în primele patru luni din 2019.

Spania, care a impus din 15 martie măsuri de izolare, a avut în primele patru luni din 2020 doar 10,58 milioane de vizitatori, jumătate faţă de numărul turiştilor înregistrat în perioada ianuarie – aprilie 2019.

 
 

Urmărește-ne pe Google News