Conform deciziilor luate de Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), anumiti alesi care au ajuns in Parlament dupa alegerile din 2004 au colaborat cu Securitatea. Unii dintre ei au fost acuzati de politie politica, in timp ce altii s-au ales doar cu stampila de ‘informator’. Cu toate acestea, cei mai multi dintre ei vor sa candideze din nou la alegerile parlamentare l
Mona Musca, acuzata de politie politica
Mona Musca, fostul ministru al culturii, este numele cel mai sonor aflat pe lista celor declarati de CNSAS ca fiind informatori ai Securitatii. Ea a semnat, sub numele de cod ‘Dana’, pe vremea cand era profesor la Universitatea din Timisoara, un angajament care insa avea ca scop ‘securitatea studentilor straini aflati la studii in Romania’. In urma scandalului, Musca a ales sa demisioneze din Camera Deputatilor, dupa ce a fost mai intai exclusa din PNL. De asemenea, ea a atacat decizia CNSAS in instanta, solicitand justitiei sa decida daca a facut sau nu politie politica. Recent, liderul PD-L Neamt, Gheorghe Stefan, a anuntat ca Musca va candida intr-unul din colegiile judetului pe listele acestui partid.
Iertat de sefii PNL
Deputatul Ioan Ghise (PNL) a primit si el verdictul CNSAS de colaborare cu Securitatea. Sefii din PNL au considerat ca Ghise nu a facut politie politica, asa ca l-au reprimit in partid si ii ofera un colegiu in judetul Brasov.
A parat teroristi
Senatorul PC Radu Terinte a fost in vizorul CNSAS. El a precizat ca a dat declaratii la Securitate referitoare la un complot al unor studenti teroristi arabi care voiau sa-l asasineze pe presedintele egiptean Anwar El Sadat. Si el intentioneaza sa mai obtina un mandat.
Nu a avut angajament
Deputatul PD-L Cristian Radulescu a recunoscut ca a furnizat informatii Securitatii despre colegul sau de camera din studentie, care ar fi fost seful unei retele teroriste. El va candida in sectorul 5 pentru un nou mandat de deputat.
Ei se gandesc daca mai candideaza
Fostul ministru al justitiei, Rodica Stanoiu (foto), actualmente senator PC, a fost deconspirata de CNSAS, fiind acuzata de colaborare cu Securitatea.
Sub numele de cod ‘Paula’, fostul ministru ar fi facut, conform CNSAS, politie politica. Nemultumita de decizie, Stanoiu a dat CNSAS in judecata. In ceea ce priveste o noua candidatura la alegerile din toamna, Rodica Stanoiu a declarat ca se mai gandeste daca mai vrea un nou mandat de senator.
Presedintele fondator al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu (foto), a dat CNSAS in judecata, dupa ce institutia a stabilit ca a facut politie politica sub pseudonimul ‘Felix’. In urma procesului, CNSAS a primit aviz de neconstitutionalitate, fapt ce a blocat activitatea institutiei. Dan Voiculescu nu a luat inca o decizie referitoare la participarea sa la alegerile din toamna.