„Din cauza unui preaviz de grevă lansat de o parte din personalul Turnului Eiffel, deschiderea Turnului Eiffel va fi perturbată la 19 februarie 2024”, au anunțat reprezentanții Sete pe site-ul său oficial, îndemnând turiștii să își amâne vizita.
Intrarea în vigoare începând de luni a acestei greve care poate fi prelungită a fost aprobată în unanimitate în cadrul unei adunări generale de săptămâna trecută, la apelul mai multor sindicate din cadrul Sete.
Sindicatele CGT și Force Ouvrière (FO) cer o mai bună gestionare financiară a clădirii de către Primăria Parisului, care deține 99% din capitalul Sete. Contractul, semnat în 2017, este valabil până în 2030.
Sindicaliștii acuză un model economic „mult prea ambiţios şi imposibil de menţinut”, pe fondul „unor bugete de lucrări subevaluate”, alături de „o supra-evaluare a veniturilor”.
Reprezentanții Sete susțin totodată că „mai multe șantiere nu se pot desfășura în același timp din motive de siguranță, ceea ce înseamnă că este necesară o nouă eșalonare și că lucrările mai costisitoare se desfășoară în timpul nopții”.
„Este clar că se află într-o stare de degradare. Dacă te duci sub turn, poți vedea într-adevăr urme de rugină. Sunt angajați cu o vechime de peste 30 de ani, nu au văzut niciodată așa ceva”, a declarat Denis Vavassori, delegat sindical CGT, la France Info.
Turnul Eiffel a fost închis temporar din aceleași motive pe 27 decembrie, cu ocazia centenarului morții lui Gustave Eiffel, inginerul care a conceput turnul.
Turnul Eiffel a fost construit în 1887 și are o înălţime de 330 metri. Considerat un simbol al Parisului, monumentul este vizitat în fiecare an de aproximativ şapte milioane de persoane, iar alte peste 20 de milioane vin să îl vadă fără a urca în el.
Foto: Profimedia