Turnul Eiffel este iluminat în prezent până la ora 1.00 noaptea, printr-un sistem de iluminat elaborat. În plus, monumentul sclipește timp de cinci minute pe oră de la căderea nopții, datorită celor 20.000 de becuri intermitente.
Primăria urmează să propună ca turnul să se întunece la ora 23.45, când pleacă ultimii vizitatori.
Turnul Eiffel și-a stins luminile deja joi seara, o decizie excepțională, pentru a marca moartea Reginei Elisabeta a II-a.
Decizia de a limita programul de iluminare a Turnului Eiffel este văzută drept o soluție pentru a reduce consumul de energie și facturile plătite de oraș. „Este un gest simbolic, parte a dorinței de a crește gradul de înțelegere a necesității unei conștiințe energetice”, a spus Jean-François Martins, șeful departamentului care administrează turnul.
Iluminarea pe timp de noapte a monumentului reprezintă 4% din consumul anual de energie al orașului.
Turnul, care a fost finalizat în 1889, a revenit în acest an la numărul mediu de vizitatori avut înainte de pandemie, la peste 20.000 pe zi.
Măsuri similare sunt luate și în alte orașe. Monumentele din Marsilia, inclusiv Palatul Pharo, vor stinge luminile mai devreme, de la sfârșitul lunii septembrie, pentru a economisi energie. La Berlin, în această vară, iluminatul pe timp de noapte a fost redus la mai multe monumente, inclusiv Coloana Victoriei, Biserica Memorială Kaiser Wilhelm și Muzeul Evreiesc.