Gârbova, predominant locuită de sași, are de mai multe secole o cămară comunală unde își pot păstra preparatele tradiționale de porc toți localnicii.
Turnul Slăninilor din Cetatea Greavilor, construită în 1241 de un nobil sas, este un turn aerat și lipsit de umezeală, căruia îi mai spune ”frigiderul satului” și este locul unde se depozitează bucățile de slănină.
Turnul Slăninilor a fost clădit ca un turn de poartă în urma extinderii cetății în secolele al XV-lea și al XVI-lea, iar înainte de a adăposti slănina, pe vremuri avea rol de apărare.
Potrivit lui Mihai Boholț, unul dintre localnicii care ține cheia fortificației, tradiția păstrării bucatelor în turn, veche de sute de ani, se menține și astăzi în rândul câtorva dintre gârboveni, notează Ziarul Unirea.
La început de decembrie, șuncile sunt aduse aici și sunt luate după aproximativ două săptămâni în care sunt ținute la sărat.
Pe vremuri, sătenii aveau voie să-și ia porția de slănină din turn doar de două ori pe săptămână, lunea și vinerea. Când se trăgeau clopotele, era semn că se deschid porțile și fiecare poate veni să-și ia merindele.
La intrare în Cetate, înainte să urci în Turnul Slăninilor, stau drept dovadă câteva imagini realizate în 1980, în care se poate observa procedura folosită în acea perioadă.
”Fiecare om venea de acasă cu cuțitul, ștampila și o cârpă pentru învelit slănina. Urca în turn, tăia slănina și punea ștampila pe tăietura proaspătă, pentru ca fiecare să știe fiecare cât a mai rămas, o împacheta și mergea acasă”, a povestit unul dintre săteni.
Cetatea Greavilor a trecut printr-un proces de restaurare care s-a încheiat în 2014, tocmai pentru a o introduce în circuitul turistic. Monument istoric și de arhitectură laică, cetatea este considerată una dintre cele mai vechi și mai bine păstrate din Transilvania.
Sursa foto: Ziarul Unirea