Variațiile mari de temperature dintre zi și noapte, din ultimele zile, au dus la formarea a mii de țurțuri, unii de câțiva metri, la acoperișurile clădirilor. Pompierii nu contenesc să intervină, cu precădere la instituții publice, dar atrag atenția că este și obligația proprietarilor de a îndepărta țurțurii care pun în pericol viața oamenilor.
”Pe lângă spiritul civic, îndepărtarea ţurţurilor de gheaţă formaţi la streșini, uluce, jgheaburi revine în mod legal administraţiilor de proprietari şi persoanelor fizice în cazul locuinţelor individuale. Atunci cand exista pericol iminent de cădere a ţurţurilor de pe clădiri înalte sau alte imobile, administratorii și proprietarii au obligaţia să ia măsuri de avertizare şi de marcare a perimetrului expus riscurilor”, precizează Daniel Vasile, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București.
Intervenția pompierilor la imobile proprietate particulară se poate realiza în situații excepționale, atunci când înălţimea imobilelor sau condiţiile de amplasare a acestora nu permit intervenţia în siguranţă a proprietarilor și administratorilor clădirilor, pentru îndepărtarea țurțurilor și există un risc iminent de rănire a persoanelor.
Recomandări
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare