iveau pe vremea lui nenea Iancu Caragiale.
Concret, pe 6 iunie, printre alte multe sesizari, s-au remarcat unele care vizau tocmai calitatea proasta a hartiei folosita la confectionarea buletinelor. Probabil, din ratiuni de economie, hartia nu a fost prea departe de calitatile celei igienice. Iar „vascozitatea” aducea, in unele locuri, cu buretele. Fapt ce a dus la anularea multor voturi. Cine se face vinovat de aceste deficiente? S-au organizat licitatii pentru procurarea acestor materiale? Am gasit un raspuns la Biroul Electoral Central (BEC).
Corneliu Turianu, membru al BEC, ne-a declarat: „Obligatia de a face licitatia pentru hartia buletinelor de vot si a tusului a revenit prefectilor. Nu stiu daca prefectii au facut licitatii”. Interlocutorul ne-a mai spus ca „au fost destule sesizari privind calitatea stampilelor si a tusului, dar BEC a raspuns acuzatiilor care aratau ca se vad stampilele pe buletinele de vot pe motiv ca biletele se impaturesc”. Turianu a zambit fara sa faca un alt comentariu. Am insistat. „Domnule, Legea 67/2004 prevede grosimea hartiei care poate fi folosita pentru buletinele de vot, tocmai pentru a nu se vedea stampila. Nu inteleg de ce nu s-au conformat celor prevazute de lege”. „Concret ce prevede legea?”. „Sa lucram cu legea in mana. Articolul 51 specifica: „Hartia pentru buletinele de vot este de culoare alba si suficient de groasa pentru a nu se distinge pe verso numele imprimat si votul dat””.
Mai departe Turianu ne-a aratat si articolul in care se prevede negru pe alb ca: „Prefecturile vor asigura imprimarea buletinelor de vot in vederea garantarii securitatii acestor documente”. Cum prefectii sunt reprezentantii Guvernului in teritoriu, ei sunt cei care au creat asemenea situatii de rasu plansu la alegerile din 6 iunie. Potrivit unor surse, 2.000 de tone de hartie pentru buletinele de vot au fost cumparate de la Letea Bacau, societatea controlata de primarul PSD Dumitru Sechelariu. Tusul ar fi fost achizitionat din diferite surse locale in fiecare judet.