Specialistii britanici sunt de parere ca nicotina ar putea avea efecte benefice asupra creierului, iar ultimele descoperiri arata ca boala Alzheimer ar putea fi tratata cu ajutorul acestei substante.

Potrivit unui studiu recent, efectul de crestere a nivelului de concentrare resimtit de oameni dupa ce fumeaza o tigara ar putea fi util celor care sufera de tulburari asociate cu dementa.

Specialistii testeaza cateva tratamente pe baza de nicotina, ei fiind de parere ca aceasta substanta poate intarzia evolutia afectiunilor mintale.

Motivul pentru care nicotina, prezenta in cantitati mici in alimente precum cacao sau rosii, dar si tutun, creeaza dependenta este pentru ca functioneaza ca un stimulent, crescand fluxul adrenalinei in corp.

Potrivit unor studii realizate pe rozatoare, tratamentele bazate pe nicotina pot stimula parti ale creierului, imbunatatind capacitatea de concentrare si viteza reactiilor. Profesorul Ian Stolerman, de la Kings College, Londra, cel care a condus studiul, a declarat ca asemenea tratamente ar putea fi utile bolnavilor de dementa.

‘Substantele pe care noi le numim droguri au efecte benefice si nocive deopotriva, iar nicotina nu face exceptie, a spus acesta.

Profesorul a inceput cercetarile in urma cu 10 ani, fara a crede ca nicotina va avea o influenta atat de mare asupra puterii de concentrare a creierului. Rezultatele studiului sau demonstreaza ca aceasta substanta are un efect mai puternic decat alte stimulente, precum cofeina. Totodata, cercetarile au scos la iveala faptul ca influenta nicotinei asupra oamenilor sanatosi nu este mare, insa, in cazul bolnavilor de dementa, efectele acesteia sunt semnificative.
Tratamentele pe baza de nicotina ar putea ajuta bolnavii de Alzheimer sa amane efectele bolii cu cateva luni, potrivit profesorului Ian Stolerman, care a precizat, insa, ca unul dintre efectele secundare nedorite ale acestor medicamente ar putea fi dependenta.

Si exercitiile fizice sunt indicate, in stadiu incipient

Exercitiile fizice ar putea fi benefice in incetinirea procesului de contractare a creierelui care apare la bolnavii de Alzheimer, in stadiu incipient. Doctorul Jeffrey Burns, profesor la Universitatea din Kansas, unul dintre autorii studiului, considera ca experimentul e doar un punct de plecare in aflarea efectului sportului asupra maladiei Alzheimer. ‘Creierul se micsoreaza pe masura ce imbatranim, insa procesul e de doua ori mai rapid la persoanele care sufera de Alzheimer, a precizat el.

Studiul a fost realizat pe 57 de persoane bolnave de Alzheimer in stadiu incipient.

Urmărește-ne pe Google News