Concret, în ianuarie prețul cartofilor a crescut cu 3,9%, la legume și conserve de legume creșterea este de 3,07%, iar la fructe proaspete – 2,34%. Alte creșteri au fost la ulei cu 1,34%, la citrice si alte fructe meridionale cu 1,41%.
Ieftiniri – sesizabile doar pentru cei de la statistică – s-au înregistrat la ouă (2,3%), conserve de carne (1,2%), carne de porc, mălai și făină, fiecare cu doar 0,1%. Costă mai puțin și vinul (1,8%), tuica, rachiurile și alte băuturi (2%), dar și berea (1,3%).
În categoria serviciilor, datele INS mai arată că s-au scumpit biletele de avion, telefonul și îngrijirea medical. S-au ieftinit, în schimb, apa și gazele.
Cei de la INS calculează prețurile după anchete pe care le fac în 7.200 de magazine din 42 de orașe. Chiar și Mugur Isărescu spunea recent că omul de rând resimte altfel dinamicca prețurilor. ”În România încă avem mai multe prețuri care cresc, decât prețuri care scad. De aici și percepția, pe care nu trebuie să o blamăm a populației, că prețurile încă cresc”, a recunoscut Mugur Isărescu.
Banca Națională a României (BNR) estimează o inflație de -3% pentru finalul lunii martie 2016, cu un interval de incertitudine de +/-0,6%, se arată în datele publicate pe site-ul instituției. BNR a modificat la 1,4% prognoza de inflație pentru finalul acestui an, în creștere cu 0,3 puncte procentuale față de prognoza anterioară, de 1,1%, conform datelor prezentate săptămâna trecută de guvernatorul BNR, într-o conferință de presă.